Nee, niet opspringen!

 

“Ik heb een hond van 7 maanden oud. Probleem is dat ik hem het opspringen niet afgeleerd krijg… Net nog, toen ik de kinderen naar school bracht, sprong hij weer op tegen een mevrouw die daar geweldig boos om werd! Ik riep nog: NEE! Niet opspringen!

Ik probeer aan de kinderen uit te leggen wat ze beste kunnen doen, maar het blijven natuurlijk kinderen, en ik kan hen toch niet verbieden om te gillen als ze die pijnlijke nageltjes weer aan hun beentjes voelen… Ik weet het dus niet meer, wat te doen?”

blog_nee_niet_opspringen

Echt vervelend, dat opspringen. Alle honden doen het. Waarom en wat kan je eraan doen?

Sociaal gedrag

Honden springen vaak op om sociaal te zijn, om je begroeten en aandacht te krijgen. Het is voor een puppy heel normaal om dichter bij je gezicht te willen zijn als hij je begroet. Jonge pups likken naar en zelfs in de bek van hun moeder en andere volwassen honden. Met dit gedrag tonen ze vriendschappelijke onderdanigheid èn bedelen ze om voer. Natuurlijk gedrag dus, maar zelfs al bedoelen ze het goed, het kan heel verkeerd vallen. Zeker kinderen en bejaarden zijn kwetsbaar als een hond tegen hen opspringt. Bovendien worden je kleren vuil van die vieze hondenpoten! 

Aandacht

Wat doe je als een hond tegen je opspringt? Je geeft hem een aai óf een kriebeltje en begint tegen hem te praten, óf je duwt hem juist van je af omdat je niet wil dat je kleren vies worden en kijkt boos naar de hond. Eén ding is zeker, als een hond aandacht wil vragen met opspringen, dan lukt dat hem eigenlijk altijd. Is het geen positieve dan toch negatieve aandacht! We belonen dus onbewust altijd zijn gedrag.

Het mooiste zou zijn om het opspringen geheel te negeren. Blijf rechtop staan, kijk de hond niet aan, doe je armen over elkaar en draai je maar een kwart slag om. Draait de hond mee, draai dan nog een kwart slag. Net zolang totdat de hond met een (onhoorbare) zucht op vier poten valt, dan zeg je direct “braaf” en geeft hem een klein kriebeltje in zijn nek. Springt hij weer op, dan herhaal je het ritueel. Later kan je ook een commando laag zeggen als hij voor je gaat zitten. Je beloont weer met je stem of een kriebeltje.

Alsjeblieft?

Negeren blijkt in de praktijk voor veel mensen ontzettend moeilijk. Om helemaal niets te doen, elke keer weer… op een gegeven moment ben je het toch zat en roep je “Hou nou eens op!” => JIPPIE, aandacht!

Een andere manier om honden te leren niet op te springen is om juist iets heel anders te leren aan een hond: de alsjeblieft-oefening, oftwel de oefening zit maar dan zonder te praten. Natuurlijk kan je ook je hond de opdracht geven om te gaan zitten, maar leuker is als hij dat helemaal uit zichzelf doet. 

Oefening: Laat je hond aan een brokje in je hand ruiken, beweeg beide handen naar je buik en wacht. Je hond zal het brokje met zijn ogen volgen en valt na een tijdje vanzelf op zijn billen als hij omhoog blijft kijken. Zodra hij dat doet, zeg je BRAAF en geeft hem het brokje……… lees hoe de AUB-oefening verder gaat in de Infobrief Puppy Welkom *Online Training.

Punt is natuurlijk dat je iets vóóraf ‘droog’ traint, voordat je het echt in de praktijk nodig hebt. Trainen dus voordat je het in de praktijk kan gebruiken. De AUB-oefening vraagt om de hond te laten zitten en … nou ja …. als hij zit, kan hij niet opspringen. Simpel eigenlijk. 

Kinderen

Alle oefeningen met honden lijken op papier zo eenvoudig aan te leren. Voor kinderen is de praktijk echter anders. Ze zijn lager bij de grond -hebben daardoor sneller last van opspringende honden die in het gezicht likken-,  zwaaien met hun armen als een puppy in hun bewegende handen  of tenen bijt, of rennen gillend  weg, hetgeen allemaal het spelgenot voor de hond alleen maar vergroot. Meer reactie, meer aandacht en dus erg belonend voor de hond. 

Jonge kinderen betrekken in de opvoedingsoefeningen is niet gemakkelijk. Daarom is mijn advies om vooral dingen te bedenken die de moeilijke situaties voorkomen. Laat ze een (oudere) spijkerbroek aantrekken in plaats van een dunne, fladderende pyamabroek. De scherpe nageltjes gaan er dwars doorheen. Niet echt fijn! 

Of gebruik een bench (ook handig als er vriendjes komen spelen en je even geen oog hebt voor je jonge hond). Geef je puppy zijn maaltijden of een lekker bot in zijn bench en doe het deurtje dicht. De kinderen kunnen ’s morgens ‘veilig’ uit bed komen en aan tafel gaan zitten voor het ontbijt of lekker rustig  spelen op de grond, terwijl je pup ligt te kauwen op zijn botje. Je maakt er een win-win-situatie van.

Wil je geen bench gebruiken, kan je ook gebruik maken van een puppyren, een soort eigen speelplek voor je hond. Zo is hij er toch bij, maar wel ‘veilig’ voor de kinderen.

Parkeerstand

Heb je net je pup geleerd om niet op te springen, of de alsjeblieft-oefening aangeleerd, belt er bezoek aan. Je bent er klaar voor en doet de deur open. Nog voordat je actie kan nemen, staat je gast je hond over zijn koppie te aaien terwijl die opspringt om nóg meer aandacht. Dat opspringen is in de praktijk toch moeilijker te vermijden dan je dacht, hoewel….? Wat moet je hond eigenlijk bij de voordeur? Jíj doet toch de deur open voor je gasten? Niet je hond, toch? 

Als je nog pup is, snap ik dat best. Die kan nog helemaal niet alleen zijn. Zeker niet als er zulk leuk bezoek komt met alle aandacht voor hem! Mijn tip voor het verwelkomen van bezoek met een pup in huis, is om een jachtlijntje bij de voordeur te hangen. De bel gaat, je pakt je pup op en loopt naar de voordeur, doet het jachtlijntje om zijn nekkie en zet hem op de grond. Net voordat je de voordeur opent, zet je je voet op de lijn en houdt het einde met handvat in je hand. Je pup kan springen wat hij wil maar hij komt nu niet hoger dan de lengte van de lijn. Als je je voet kort bij je pup op de lijn hebt gezet, kan hij niet meer omhoog komen. De parkeerstand. Ideaal. Opspringen heeft nu helemaal geen zin, je komt toch niet omhoog. Bovendien krijg je toch wel aandacht. Bijna iedereen gaat door zijn knieën om een jonge hond te aaien. Misschien moeten we dáár ook iets aan gaan doen?!

Natuurlijk kan je je hond ook leren op cue naar zijn plaats te gaan, maar dan moet hij wel wat ouder zijn. Een pup moet eerst nog leren om even alleen te zijn. 

Wil je mijn hulp bij de verdere opvoeding van je pup?

Springt jouw pup ook steeds op en wil je dat aanpakken, kan je het best de Puppy Welkom Opvoeding boeken. Tijdens een afspraak bij je thuis kan ik ook zien wat de triggers zijn om op te springen. Natuurlijk leer ik je ook de alsjeblieft-oefening. Binnen het gezin werkt dit doorgaans erg goed. Wacht niet te lang, want een pup leert echt wel hoe hij aandacht kan krijgen. Liever dan maar zittend, zou ik zeggen.

Het Puppy Welkom programma bestaat uit Voorbereiding, Opvoeding en Training. Per onderdeel krijg je ook toegang tot de speciale webpagina met Infobrieven. Wie weet tot snel. 

Wil je zelf liever aan de slag?

De dogNL Infobrieven kan je ook los boeken. Kijk even bij dogNL Online voor alle Infobrieven voor een goede Voorbereiding op de komst van je hond, advies en tips voor de Opvoeding en kijk bij Training voor de oefeningen in basis-gehoorzaamheid.