Mijn hond plast in huis
“Mijn hond van 12 jaar plast zeker al 2 jaar in huis. Elke keer als je even niet oplet doet ze het en ze weet dat het niet mag. We hebben heel veel medicijnen gehad voor het plassen en allerlei onderzoeken maar er is niets te vinden. We worden er radeloos van. Hoe stopt dit? Het is erg zwaar zo, mijn laminaat vloer gaat er aan.
We hebben net een nieuwe vloer omdat de andere al zo slecht was geworden door haar plassen.”

Plassen is een must, een aandrang in je lichaam die onweerstaanbaar is. Logisch, want als je alle voeding opgenomen hebt, wil je het afval kwijt. Weg ermee!
Leren plassen
Nog geen controle
Puppy’s moeten leren hun blaasspier onder controle te krijgen. Ze willen immers niet hun nest bevuilen. Veel honden zijn dan ook ‘krantzindelijk’ als ze bij de fokker vandaan komen. Ze lopen vanuit hun slaapplaats naar de kranten die ernaast liggen en ontlasten zich daar.
Zodra ze bij hun nieuwe baasje gaan wonen, zullen ze moeten leren dat het hele huis en misschien ook wel de hele tuin behoort tot de slaap-/ verblijfplaats en dat je je dus ontlast buiten het hek. Best lastig, vooral als je nog niet zo’n controle over je blaasspier hebt. Wij helpen onze nieuwe pup door hem vaak mee te nemen naar buiten, bijvoorbeeld zodra hij wakker wordt, als hij gaat eten of net gegeten heeft. Hoe vaker je gaat, en het liefst naar dezelfde plek dichtbij huis, hoe sneller je pup zindelijk is.
Waarom doet mijn pup steeds een plasje in huis?
Kennel-onzindelijkheid
Jammer genoeg zijn er nog steeds honden die erg lang in hun kennel moeten verblijven. Deze honden hebben geen keus en moeten zich ontlasten in hun eigen slaapplaats. Deze honden kan je heel moeilijk leren het buitenshuis te doen. Ze vinden het de gewoonste zaak van de wereld dat je in je eigen drollen ligt te slapen. Ze willen niet anders!
Deemoedsplasje
Een puppy (of oudere hond) kan ook zomaar een paar druppels urine laten lopen als je hem wilt begroeten. Gek, want hij vindt je toch zo leuk? Een zogenaamd deemoedsplasje is een teken van onderdanigheid. Prima , want het is immers nog een puppy. Niet boos worden dus en de volgende keer rustig binnen komen, de hond daarna bij je roepen en hem aaien terwijl je door je knieën zakt.
Angst
Ook als je hond iets erg spannend vindt of zelfs eng, kan je hond zijn urine laten lopen. Zo kan de ontmoeting van een andere enthousiaste hond al erg spannend zijn. Of is de berg vuilniszakken aan de kant van de weg ineens heel eng. Een onzekere hond kan bang zijn van alles wat afwijkt van het normale. “Ik weet zeker dat ik die berg vuilniszakken niet in dit plaatje passen. Die hoort hier niet!”
Puppy’s maar ook volwassen honden die herplaatst zijn, moeten vaak erg wennen aan hun nieuwe omgeving, met alle nieuwe geuren, geluiden. Het is niet ongewoon dat een hond dan verlatingsangst of scheidingsangst laat zien. Een van de tekenen dat de hond het niet fijn vindt om alleen achtergelaten te worden is als je een plasje vindt als je weer terugkomt. Zet eens een camera neer als je weggaat en bekijk later wat je hond doet als je weg bent. Aan de hand van de beelden zoeken we samen uit wat er aan de hand is en zoeken we een oplossing.


Opwinding
In opwinding of stress vergeet een puppy nog wel eens de blaasspier aangespannen te houden. Ben je net lekker aan het spelen, zie je ineens een klein plasje liggen. Ai, de volgende keer toch even het spel halverwege onderbreken en naar de plasplek lopen. Niet boos worden, want je hond heeft geen idee dat hij iets fout heeft gedaan.
Markeren
Reuen (soms ook teven) willen nog wel eens hun poot optillen tegen de gordijnen of een rand van de kast. Vooral als je bij iemand op bezoek bent, is dat heel vervelend! Vaak als er een loopse teef in de buurt is, maar soms ook uit onrust of stress. De hond aan de riem houden zodat je controle over hem hebt, is al een eerste stap in het voorkomen. Heb je een onzekere hond, dan geven kleine opdrachtjes of zoek- en speurspelletjes rond het huis hem het succes dat hij nodig heeft om zich beter te voelen. De onzekerheid vermindert en dus ook het markeergedrag.
Ouderdom
Word je hond wat ouder, zal je zien dat zijn spieren -en dus ook de blaasspier -wat zwakker worden. Ineens kan hij na 10 jaar zijn urine laten lopen. Vooral als je een grote plas vindt, gaat het om het legen van de blaas.
Ook dementie kan invloed hebben op de zindelijkheid. En medische oorzaken als nierproblemen, suikerziekte, castratie/sterilisatie of blaasontsteking kunnen een reden zijn voor onzindelijkheid.
Doe een seniorencheck bij je dierenarts en je weet snel genoeg of de organen van je hond nog naar behoren functioneren. Een goed seniorenvoer of supplementen geven hem wat hij nodig heeft op deze leeftijd.
Belonen
Ligt er een plasje in huis? Geef je hond een speeltje of leidt hem af, zodat je het op kan ruimen zonder dat hij er met zijn neus bovenop zit. Je wilt immers niet dat hij met plassen later ook nog eens aandacht gaat vragen. De neus van de hond is alleen zo goed, dat hij zijn plasje nog herkent ook al heb je het weg geruimd. Een scheutje azijn door het water helpt. En plast hij altijd op dezelfde plaats, zet er dan (tijdelijk) iets overheen.
Vragen?
Komt het vaker voor dat je hond in huis plast of gaat hij ‘uit het niets’ op 10-jarige leeftijd in je huis plast en weet je niet waarom, kijk dan op de pagina Gedrag&Welzijn en boek een afspraak Gedragstherapie voor Honden. We starten bij het begin, het verzamelen van informatie en een afspraak bij je thuis. Een afspraak bij de dierenarts vooraf is verstandig om lichamelijke oorzaken uit te sluiten. Als je hond lichamelijk in orde lijkt te zijn kunnen we een afspraak maken voor Gedragstherapie. Kijk voor meer informatie over mijn werkwijze bij Gedragstherapie, Pakket 1 of Pakket 2