Grasaren zijn hinderlijk

 

Een grasaar is eigenlijk niets meer dan ‘wild gras’ en kan je vinden in het hoge gras, met name in zomermaanden. Zeker nu onze parken vaak niet meer volledig worden gemaaid kan het gras uitgroeien. Zeker, het hoge gras is een prachtig gezicht, wuift nu mooi mee in de wind maar pas op, je hond kan er goed last van krijgen. 

blog_grasaren_zijn_hinderlijk

Grasaren zijn zaden van gras en kunnen heel vervelend zijn voor je hond. Door de weerhaakjes van de grasaar kun je ze niet makkelijk uit de vacht trekken. Ze kruipen als het ware op de vacht, verder en verder door de haren heen, richting de huid. Met de scherpe punt kan een grasaar een gaatje in de huid prikken (vooral tussen de tenen, achter het oog of in de oren). De zaden kunnen zelfs diep in het weefsel dringen en zijn vaak erg moeilijk te vinden. Met gevolg: een ontsteking. De huid wordt rood en gezwollen, en geeft veel ongemak voor je hond.

Hoe voorkom je grasaren?

Voorkomen gaat bijna niet, overal kom je wel gras tegen met ook grasaren. Het enige advies is om in de zomermaanden je hond goed te controleren na een wandeling. Als je het niet vertrouwt kan je natuurlijk altijd langs je dierenarts gaan om hem extra te controleren. 

Symptomen die mogelijk wijzen op een grasaar bij je hond 

  • In het oor: je hond schudt vaak met z’n kop, houdt z’n kop scheef of krabt aan z’n oren. Soms jankt hij ook bij het krabben, wat wijst op pijn.
  • Tussen de tenen: je hond mankt en/of likt veel tussen z’n tenen. Als je een klein gaatje ziet, kan het zijn dat er een grasaar in zit. Ontstaat er geen ontsteking? Dan heeft de hond het waarschijnlijk al weggelikt. Als er toch een ontsteking optreedt, moet de dierenarts op zoek gaan naar het eventuele grasaar.
  • In het oog: tranende ogen kunnen wijzen op een grasaar. Ook als je hond in z’n ogen wrijft, is dat een teken. Soms is het aar nog zichtbaar, maar meestal verdwijnt het snel achter het oog door te knipperen.
  • In de neus:  je hond niest veel of wrijft met z’n poot over z’n neus.
  • In de keel: als je hond vaak hoest, kan dat wijzen op een grasaar.

Je hond controleren

Het hoeft natuurlijk niet zo ver te komen. Door grasaren op tijd uit vacht/oog/oor weg te halen, bespaar je je hond heel wat ongemakken. Hoe je dat doet? Heel eenvoudig! Controleer na elke wandeling alle mogelijke plekken waar grasaren zich kunnen hechten. Gaat je hond tijdens de wandeling ineens mank lopen, controleer zijn poot/tenen. Zo ben je er altijd vroeg bij.