Clickertraining

 

Clickertraining is echt een geweldige manier om je hond op een positieve manier nieuwe dingen te leren. De training is fun voor allebei. Je kan elk dier clickertrainen, ook katten, paarden, konijnen of dieren in de dierentuin.

dognl gebruikt clickertraining bij pups

Clickertraining is een positieve trainingsmethode gebaseerd op het belonen van een dier voor goed (of liever: gewenst) gedrag. Je hond leert begrijpen dat het geluid van de klik betekent “goedzo!” en dat er iets lekkers aankomt.

Hoe werkt de ‘click’?

Een klik is om twee redenen effectiever dan je stem. Ten eerste heeft je humeur invloed op hoe je klinkt; in je stem klinkt door dat je haast hebt, ongeduldig bent of juist heel tevreden en blij. Ten tweede, tegen de tijd dat je je hond hebt geprezen, is hij misschien al weer met iets anders bezig. Een clicker geeft een snel, duidelijk en gelijkmatig signaal aan je hond.

Als dieren worden beloond voor het juiste gedrag, is de kans groter dat ze het herhalen en zoeken naar manieren waarop ze dat gedrag nog een keer kunnen aanbieden, zodat ze iets lekkers krijgen. Training voor hen – en voor jou – wordt  meer een spel dan een opdracht!

TIP

De klik moet een absolute garantie zijn dat je hond meteen een beloning krijgt. De gouden regel is dus: elke keer dat je klikt, geef je je hond iets lekkers, ook als je op het verkeerde moment hebt geklikt. 

Waar moet je beginnen

Alles wat je nodig hebt om te beginnen is een speciale clicker en wat lekkers.

Je kunt clickers online en bij de meeste dierenwinkels kopen; ze kosten maar een paar euro. Controleer voordat je er een gaat gebruiken of je huisdier niet geluidsgevoelig is. Sommige dieren kunnen schrikken van het onbekende geluid van de klik. Er zijn clickers te koop die je hard of zacht kan zetten.

Zorg ervoor dat je de juiste soorten lekkernijen hebt ingeslagen – dit is letterlijk het belangrijkste ingrediënt voor clickertraining! Voor honden moet de traktatie ongeveer zo groot zijn als een sinaasappelpit. Kaas of gekookte kip (zonder kruiden/zout/peper) vinden heel veel honden erg lekker; sommige gaan ook wel voor een stukje komkommer of gewoon het eigen voer. Als je traint in een park waar veel afleiding is, zal een echt smakelijke traktatie, zoals ham, helpen om ze geïnteresseerd te houden.

TIP

Tijdens trainingssessies krijgt je hond veel brokjes of anders lekkers, zorg er dus voor dat je hem iets minder eten in zijn voerbak geeft, zodat hij niet te zwaar wordt.

Aan de slag

Zoek een rustige plek waar jij en je hond zich kunnen concentreren. Klik zomaar een keer terwijl je hond in je buurt is en geef hem direct wat lekkers. Richt de clicker niet op je hond en klik niet te dicht bij zijn oren. Herhaal dit een paar keer totdat je hond alert wordt op het geluid van de klik en naar je kijkt voor iets lekkers. Hij hoeft overigens niet perse te staan of te zitten; het gaat nu eerst om de associatie met de clicker. Klik=voer, klik=voer, klik=voer.

TIP

1. Zorg voor het gewenste gedrag  
2. Klik op het gedrag terwijl het gebeurt (niet achteraf)
3. Beloon je hond zodra je geklikt hebt 
4. De klik betekent het einde van de oefening, dus laat je hond daarna even ontspannen en genieten van zijn traktatie voordat je opnieuw begint

Vervolgstappen

Nu je hond de associatie heeft gemaakt tussen een klik en iets lekkers, kan je beginnen hem nieuwe vaardigheden te leren.

Een van de gemakkelijkste dingen om mee te beginnen is je hond te leren naar een target te gaan, zoals een mat op de grond (cue plaats), of een target aan te raken, zoals je hand (cue touch).

Terwijl je hond het doelwit nadert, klik je en geef je een brokje. Je hoeft de eerste keer niet te wachten tot ze de target echt aanraken. Met clickertraining werk je in stapjes richting het uiteindelijke einddoel en elke stap klik-beloon je. Als je hond de target daadwerkelijk aanraakt, klik je onmiddellijk en beloon je hem met extra lekkers, zodat hij weet dat hij de jackpot heeft gewonnen.

Als je hond bij een volgende trainingssessie direct naar de target toegaat, weet hij dus precies wat jij wil. Hij doet namelijk precies wat je voor ogen had: naar de mat toegaan. Dan kan je nu de hele actie op cue zetten, bijv. ‘naar je plaats’. Eerst geef je de cue ‘naar je plaats’ nog alleen zodra hij de mat aanraakt. Je plakt dan als het ware de cue op de daadwerkelijke actie -het zitten op de mat. Dit herhaal je een aantal dagen. 

Later kan je ook eerst de cue ‘naar je plaats’ geven waarna je hond zich omdraait en naar de mat toeloopt. Elke keer klik je natuurlijk voor het aanraken van de mat, want dat is de stap waar je nu beland bent (in dit geval het einddoel). Gaat je hond zelf een keer naar zijn mat toe terwijl het niet gevraagd hebt, klik je niet en geef je ook geen beloning. 

Zodra je hond de target (de mat) alleen aanraakt als je het hem vraagt, kan je beginnen met het afbouwen van de klik, wat ook betekent dat je de brokjes afbouwt. Hij snapt helemaal wat je bedoelt zodra je de cue ‘naar je plaats’ geeft. 

Ook na het afbouwen van de klik blijft het belangrijk dat je je hond blijft belonen. De klik-belonen is nu niet meer nodig want je hond weet precies wat hij moet doen. In plaats daarvan geef je hem een keer een aai over zijn bol of zeg je “goedzo!”. Heel af en toe krijgt hij nog wat lekkers, gewoon om de hele oefening up-to-date te houden.

UITLEG OP VIDEO

dognl_clickertraining_korte uitleg
  • UITLEG clickertraining
  • UITLEG aanleren cue ‘naar je plaats’

Wil je ook met je hond trainen?

Wil je je hond ook de basiscues aanleren of wil je nu eindelijk dat hij komt als je roept, boek dan een of meer lessen prive thuis of 1-op-1 bij mij op het hondenveld. Kijk op de pagina Training&Fun en boek een afspraak. Ik help je graag.