Blaffen als de bel gaat

“Onze hond is nu 4,5 maand oud. Een energieke, vrolijke hond, maar wel eentje die gevoelig is voor veel prikkels. Nu ze ouder wordt laat ze steeds meer van zich horen. Elke keer als er iemand aanbelt, begint ze hard te blaffen. Dat blijft ze maar doorgaan totdat mijn bezoek aan de koffie zit. Ook de postbode wordt tegenwoordig onthaald met een blafsalvo. Het lijkt steeds erger te worden. Alert ligt ze op haar kleedje en vertelt me direct dat er iemand aankomt. Handig want ik doe mijn deur nooit op slot, maar soms…”

blog-blaffen_als_de_bel_gaat2

Blaffen is normaal gedrag voor een hond en kan veel verschillende oorzaken hebben.  In alle gevallen is het een manier van communiceren. Maar wat wil je hond je eigenlijk vertellen? Schrijf eens voor jezelf op wanneer je hond blaft, wat voor blaf je hoort en hoe de houding van je hond eruit ziet. Vraag je buren wanneer ze je hond horen, als je weg bent of zet een video camera of webcam neer. Je zult al snel merken dat er verschillende blaffen zijn voor verschillende situaties. Hier een aantal beschreven.

Begroeten

Denk aan je eerste reactie als je de deurbel hoort: je laat alles uit je handen vallen en rent naar de deur. Als je de deur open doet, staat daar je buurvrouw met een heerlijke appeltaart. Je vindt het geweldig en geeft haar een zoen en ze is zelfs zo vriendelijk om zich te bukken en je hond een aai te geven. Je hond leert dat het geweldig is elke keer als de voordeur open gaat. Hij krijgt immers steeds aandacht van het bezoek. 

Aankondigen

Als je hond jou of je reactie op de beltoon deurbel niet kan zien, denkt hij misschien dat je het signaal dat er iemand voor de deur staat te wachten, niet gehoord hebt. Door te blaffen, wil hij je er op attenderen dat de deurbel gaat en dat je dus iets moet gaan doen. Honden koppelen heel snel geluid aan de activiteiten die vlak na het geluid plaatsvinden. Uit ervaring weet hij dat het geluid van de deurbel al snel gevolgd wordt door het openen van de deur. Voor de hond is het rinkelen van de bel en de daarop volgende deuropening synoniem met het verwelkomen van een nieuwe persoon in het huis. Je hond kondigt gewoon aan dat er een vreemdeling je huis binnen wil komen. 

Alleen blijven

Blaffen omdat je je hond even alleen laat als je een boodschap gaat doen. Je hond wil eigenlijk mee naar de supermarkt, of liever hij wil met jou mee en het maakt hem niet uit waarheen. Hij roept je als het ware terug. Deze hond moet nog leren dat zijn baas weer terug komt. Een bench en een lekker bot helpen hierbij vaak.

Bewaken of verdedigen van terrein

Veel honden willen ook graag het huis bewaken of verdedigen. Deze honden zie je op de vensterbank furieus blaffen of achter de schutting tekeer gaan als er iemand voorbij loopt. Fijne helpers om inbrekers af te schrikken, hoewel ze soms iets te enthousiast blijven blaffen ook naar de postbode die nu net je verwachte internetbestelling komt afleveren.

Enthousiasme

Een balletje gooien, een hindernisparcours lopen of het favoriete speeltje uit de kast halen triggert een hond vaak ook om te gaan blaffen. Hij mag gaan jagen! Of je hond is zo blij dat je met hem gaat spelen of ‘werken’ dat hij van enthousiasme gaat blaffen. Eigenlijk kan hij niet wachten tot je begint. Soms zie je hem zelfs een spelboog maken, een uitnodiging om te gaan spelen.

Ook als je de voerbak uit de kast pakt, kan je hond starten met blaffen. Maar of dit echt uit enthousiasme is, dat is de vraag. Hij blaft immers en je gaat pardoes zijn bak vullen. YES!

Stress

Natuurlijk is er ook het blaffen door pijn, uit angst of om iets/iemand te verdedigen. Een waarschuwingsblaf. Tot hier en niet verder, anders ga ik bijten. Op straat bijvoorbeeld als je hond blaft naar andere honden. Of uit stress of frustratie. ‘Zit ik weer aan die stomme lijn, terwijl ik net met die andere hond wil spelen. Als ik nou hard genoeg trek, kijk ik of ik in ieder geval even mag kennis maken met die mooie bruine langhaar.’

Aandacht

Of om aandacht. ‘Waarom krijg ik niet wat ik wil hebben? Je zit nu toch niets anders te doen dan TV kijken? En ik heb het balletje al voor je voeten gelegd. In mijn woordenboek betekent dat dat we dan gaan spelen. Joehoe, luister je wel?’

Voor je het weet, pak je het balletje op en gooi je het een eindje weg. ‘Dat was fun’, denkt de hond en hij legt het balletje weer bij je voeten. Zijn blafgedrag is beloond. ‘Nog een keertje?’

Angst

Ook als de hond bang is, kan hij gaan blaffen. Over wat voor situaties hebben we het dan eigenlijk? Bij puppy’s zie je vaak dat ze ineens gaan blaffen tegen een (voor hun) raar object of persoon. Een plantengieter die in de hoek van de kamer staat, een vuilnisbak op straat of een meneer met een grote baard die voorbij komt lopen. ‘Nooit eerder gezien en weet je wat? Als ik nou hard blaf, dan gaat het misschien wel weg. In het beste geval kijk ik in ieder geval of ik een reactie kan uitlokken. Kan ik daarna altijd kijken wat ik ermee doe.’

Wat te doen?

Overmatig blaffen als de voordeurbel gaat, is vooral erg irritant. Voor jou maar zeker ook voor de buren of je bezoek. Blaft je hond omdat hij je nieuwe vrienden wil verwelkomen, is hij juist bang en wil hij de (voor hem) onbekende mensen van het erf afblaffen of zat hij zich toch al de hele dag te vervelen. Dat is het eerste dat we samen onderzoeken.

Daarna zijn er verschillende manieren om het blaffen op te lossen, of in ieder geval te verminderen. Handig is om het commando ‘plaats’ aan te leren. Een bench of mand in huis geeft de hond een eigen plek in huis. Zodra de hond op commando direct naar zijn plaats gaat, kan je dat gebruiken als er bezoek aanbelt. Er wordt aangebeld, de hond gaat naar zijn plaats, en de deur gaat open om het bezoek te verwelkomen. Om te zorgen dat de hond even niet van zijn plaats komt, geef je hem wat te doen. Een kauwbot, gevulde kong of leuk speeltje doet wonderen. Pas als je bezoek rustig op de bank aan de koffie zit, mag de hond deze komen begroeten. En als je hond dat eng vindt, kan hij rustig blijven liggen in zijn bench. Je bezoek laat hem daar met rust zodat hij zijn eigen tijd kan kiezen om eruit te komen.

Uiteraard gaat het aanleren van nieuw gedrag stapsgewijs en kunnen we het aanbellen in scene zetten, zodat je bijvoorbeeld kan oefenen zonder dat de deur echt open hoeft. Ook het vervangen van de bel met een die een ander geluid heeft, geeft de kans om ‘overnieuw’ te starten.

UItlaatklep

In het algemeen geeft een uitlaatklep de hond vaak minder reden geeft om zo excessief aan te slaan. Misschien een langere wandeling overdag, een stukje samen fietsen of een paar oefeningen in en rond het huis, zodat de hond zijn energie kwijt kan. Vraag jij je hond om te gaan zitten als hij zijn voerbak krijgt, of krijgt hij hem twee keer per dag voor niets?

En als je hond heel bang is, kijken we natuurlijk waar die angst vandaan komt en hoe we die angst kunnen verminderen. Want een hond die blaft als de deurbel gaat en na verloop van tijd stop om vervolgens bibberend in een hoekje van de kamer te blijven zitten, terwijl jij een gezellige BBQ hebt met je vrienden, is geen ideale situatie. Die angst zullen we dan eerst moeten aanpakken.

Een ding is zeker, blaffen werkt zeer belonend. Je hond krijgt precies wat zijn bedoeling was. Je gaat immers inderdaad zijn balletje gooien, de postbode loopt inderdaad weg, de voordeur gaat inderdaad open,….  Een verslavende gewoonte, die net als alle verslavende gewoontes, snel inslijpt in een gedragspatroon.

Vragen?

Blaft jouw hond ook en wil je dat aanpakken, kijk dan op de pagina Gedrag&Welzijn en boek een afspraak Gedragstherapie voor Honden.

Je kan nu alvast starten met het bijhouden van een ‘Blaf-dagboekje’. Wanneer blaft je hond, wat gebeurt er op dat moment, hoe blaft hij (aanhoudend of met tussenpozen, de blaf start laag en gaat aan het einde omhoog, wanneer stopt hij, etc). Elke situatie is anders en vraagt om een andere aanpak. We starten bij het begin, het verzamelen van informatie en een afspraak bij je thuis. Klik op Gedragstherapie, pakket 1 of pakket 2 voor meer informatie over mijn werkwijze.