Au, mijn puppy bijt
“Wij hebben een reu van 5 maanden die super dominant is, vreselijk bijt en echt het Alfa dier wil spelen. Elke keer als we gewoon door de kamer lopen valt hij ons aan en bijt in de enkels. Mijn kinderen zitten met hun benen opgetrokken op de bank. Ze zijn een beetje bang en natuurlijk mega chagrijnig maar vooral ook kwaad. Hierbij hebben we echt raad nodig want dit kennen wij niet. Opgeven willen we niet maar hoe kunnen we dit oplossen?”

Puppy’s bijten. Gelukkig maar! Het bijten is essentieel voor je pup om zich te kunnen ontwikkelen tot volwassen hond. Heel zelden veroorzaakt het grote schade , maar het is wel erg pijnlijk. Puppy tandjes zijn erg scherp
Bijtrem
Al in het nest hoor je gepiep als een pup een andere pup in zijn oren bijt. Oeps, dat ging te hard. De volgende keer misschien wat minder hard bijten! Zo wordt de zogenaamde bijtrem aangeleerd, oftewel controle over de kaakspieren. Erg belangrijk, voor de omgang met andere honden maar ook voor de omgang met mensen.
Kauwen
Een hele simpele reden voor het bijtgedrag is het doorkomen van tanden en kiezen. Voor de hond soms pijnlijk. Ze kauwen graag op harde voorwerpen om het proces wat te versnellen. Net als bij baby’s kan je je hond kauwspeelgoed geven. In de dierenspeciaalzaak is van alles te koop. Let op dat het veilig voor je pup is, zoals bijvoorbeeld de kauwbotten van Nylabone. Of leg bijvoorbeeld een flostouw gedrenkt in kippenbouillon (zonder zout of kruiden) in de vriezer; de volgende dag heeft je hond een heerlijke verrassing.
Oei, ik groei
Een jonge pup moet ook leren hoe de wereld er uit ziet. Op zijn ontdekkingstocht neemt hij graag alles in zijn bek. Wij mensen kennen ook zo’n fase. Het gaat vanzelf over. Ze groeien er overheen. Leuk is echter anders. Het doet niet alleen zeer, of er wordt wat vernield, het kan ook schadelijk zijn. Soms gaat er iets de bek in dat giftig is zoals een sigarettenpeuk of slakkenkorrels, of dat gevaarlijk is zoals een oud plastic boterhamzakje of een draadnetje van de sinaasappels. We duiken bovenop de hond en trekken de bek open. Je wilt immers niet dat je hond dood gaat!
Bijten is leuk!
Puppy’s leren erg snel. En als je steeds bovenop je pup duikt om zijn bek open te trekken omdat hij iets van de grond heeft gepakt wat niet mag, dan kan het zijn dat je puppy geniet van de aandacht die hij er mee krijgt. Helaas is dit wel negatieve aandacht, maar toch….alles is beter dan geen aandacht. Wat is er niet leuker als je zelf je eigen baas kan leren naar jóu te komen, door even wat in je bek te doen! “Even kijken….ik pak het nu van de grond….en ja hoor, mijn baas heeft het door. Daar komt hij al naar me toe. Jippieee!”
Natuurlijk moet je direct actie nemen als er echt iets gevaarlijks of giftigs wordt opgepakt door je hond. Maar in alle andere gevallen zou ik rustig even wachten. Meestal valt het steentje, takje, touwtje, of iets dergelijks er vanzelf weer uit. Ze laten het rond gaan in hun bek als een kauwgompje.
Wil je echt niet dat hij de hak van jouw nieuwe pump gaat ‘ontdekken’, kijk dan eens of je een ander mooi speeltje kan vinden of iets lekkers en ruil het af. Je maakt er geen strijd van, je trekt niet die bek open of gaat aan je schoen staan trekken, maar je geeft hem iets beters. Laat hij los om het nieuwe speeltje te pakken of het snoepje op te eten, dan zeg je ‘los’ op het moment dat hij je pump uit zijn bek laat vallen terwijl je het speeltje geeft. Leer je hem ook meteen het commando los aan.
Dansende benen en tenen
Ook als je rond loopt in huis of met je tenen wiebelt als je aan tafel zit, ziet je puppy dat vaak als een prachtig spelletje. Dat die scherpe puppytandjes heel veel pijn kunnen doen, is duidelijk. Het zal niet het eerste gezin zijn, waar de kinderen met opgetrokken knieën op de bank zitten en er niet meer vanaf durven. Je puppy is niet bezig met rangorde, is niet super dominant. Hij wil spelen!
En één ding is zeker, je reageert als er in je tenen wordt gebeten. Kinderen springen op, slaan hun armen in de lucht, roepen ‘au, au’, en gaan heen en weer dansen. Er is geen mooier speelgoed voor de hond!
Het bijtgedrag bijsturen
Het is een prachtige tijd, die puppytijd. Je hond leert van alles in een hele korte tijd. Bij voorkeur leert je puppy ook die dingen die je zelf ook fijn vindt, dat hij netjes buiten plast, dat hij netjes gaat zitten als hij geaaid wil worden, dat hij aan de riem loopt zonder te trekken of dat hij hier komt als je hem roept. Bijten hoort er misschien wel bij op deze leeftijd, maar ook hierin kan je je puppy bijsturen.
Ga je samen spelen en bijt je pup, misschien per ongeluk, in je hand, dan stop je direct en draai je een paar tellen om. Er is geen grotere straf voor je hond. Je stopt met spelen!
Sommige pups reageren ook als je zelf duidelijk “Au” roept in het oor. Ze stoppen dan met bijten. Reageert je puppy daar niet op, blijf dan niet in het oor schreeuwen. Honden kunnen erg goed horren, dus hard schreeuwen kan zelfs pijn doen.
Bijt hij ’s morgens in de benen van de kinderen als ze beneden komen voor het ontbijt, zorg dan dat de hond in de bench zit met zijn bak voer (nadat je hem natuurlijk eerst even hebt uitgelaten). Als iedereen klaar is met het ontbijt, mag hij er weer uit en kunnen de kinderen even met hem spelen.
Loop je door de kamer en hangt je pup in je broek, sta dan stil. Wacht totdat je pup ermee stopt (stilstaan is immers lang zo leuk niet) en kijk even de andere kant op. Stopt hij, dan loop je rustig door. Je kan hem als hij in je broek bijt ook afleiden met een speeltje. Laat hij los om het speeltje te pakken, dan laat je het achter zijn billen vallen. Hij moet zich omdraaien om het te pakken. Het helpt overigens om geen jogging broek aan te doen, maar een spijkerbroek. De pup vindt een stijve broek lang zo leuk niet en zijn tandjes komen er niet snel doorheen.
Ook tijdens het dolle uurtje aan het eind van de dag waarbij je pup als een gek heen en weer gaat rennen door de kamer (doen ze niet allemaal), kan je pup allerlei gekkigheid uithalen en gaat in van alles bijten. Waarschijnlijk heeft je pup zoveel meegemaakt die dag, dat hij het even niet meer weet. Bij jonge kinderen zie je vaak hetzelfde gedrag. Wij zetten dan de TV aan. Je pup mag even de bench in met een lekker kauwbot, voerbal of gevulde Kong. Zeg niets, wordt niet boos, pak hem rustig op, zet hem in de bench en je zult zien, hij kalmeert al snel.
Say please
Een eenvoudige oefening voor een pup is hem te laten zitten om wat te krijgen van je: Say Please. Je laat je puppy een brokje ruiken dat je in je hand hebt, je brengt je hand omhoog richting kin, je gaat rechtop staan en wacht af. Als het goed is, kijkt de pup waar die hand met dat lekkere brokje heen gaat en kijkt omhoog. Is je pup snel afgeleid, zal je hem nog een keer moeten laten ruiken of een lekkerder snoepje pakken. Als je pup omhoog kijkt richting de hand onder je kin, valt hij al snel op zijn billen. Op het moment dat hij dat doet, zeg je ‘goed zo’ of ‘braaf’ en geef hem het brokje.


Een jonge pup leert snel en zal na een paar keer oefenen, te pas en te onpas voor je gaan zitten. Eigenlijk vraagt hij dan om een brokje. Geeft niets. In het begin is dat geweldig. Eigenlijk zegt hij “please, mag ik een brokje”. Beloon het de eerste weken elke keer als hij voor je gaat zitten en je krijgt een hond die niet opspringt of in je benen hangt om aandacht te krijgen maar netjes voor je gaat zitten.
Wordt de pup wat ouder, kan je natuurlijk ook een aaitje geven of alleen wat aandacht met je stem door even tegen hem te praten. En als hij nog wat ouder wordt, hoef je niet steeds meer in te gaan op zijn vraag om aandacht. Dan draai je het om. Je roept je hond naar je toe, je blijft rechtop staan en wacht totdat hij gaat zitten. Je beloont hem met ‘goed zo’. Handig als je hem aan wilt lijnen.
Vragen?
Het lijkt zo eenvoudig op papier. Wil je een puppy opvoeden komt het allemaal neer op Voorkomen, Afleiden en een Alternatief geven. Ondertussen leer je hem een aantal commando’s als Zit, Los en Hier.
Wil je hier wat hulp bij of wil je een afspraak voor Puppy Welkom Opvoeding samen met je kinderen bespreken, kijk dan op de pagina Training&Fun.