Puppy in de bench of niet?

puppy in bench_benchGa ik mijn pup in een bench doen? Moet ik écht zo’n kooi aanschaffen voor mijn pup? Dat ziet er toch niet uit? Bovendien ben ik niet van plan om mijn hond op te sluiten. Ze mag van mij lekker in haar mandje slapen of op de bank op haar kleedje, gezellig naast me. Maar …. weet je ook wat ik kan doen aan het bijten in mijn tenen. Oh ja, en soms heeft ze dat ze als een gek door het huis gaat rennen, niet te stoppen gewoon. Weet je daar ook iets voor?

Eigen veilige plek
Voor een pup is ineens alles nieuw. Hij wordt uit zijn vertrouwde omgeving gehaald, weg bij zijn moeder, broers en zussen. Hij komt in een nieuw huis met nieuwe mensen, nieuwe geuren, nieuwe geluiden, nieuwe gewoontes. Alles is anders! De wereld is een spannende plek geworden. Hij moet aan alles wennen en soms is het wel een teveel. Heel veel pups vinden het fijn als ze een eigen veilige plek hebben in huis. Een plek waar ze de wereld even kunnen buitensluiten. Een plek waarvan ze zeker weten dat er niemand bij hun kan komen. Een bench kan die rust geven.

Dolle 5 minuten
Natuurlijk hoef je geen bench aan te schaffen. Het is geen verplichting. Je kan ook een puppyren of andere kleine ruimte creëren. Het gaat erom dat je je pup in een kleine afgeschpuppy in bench_puppyren2ermde plek tot rust kan komen. Hier kan hij zich even afsluiten van de vele prikkels die hij krijgt. De ‘dolle 5 minuten’ is zo’n moment. Het is allemaal even téveel voor hem en gaat als een dolle door het huis rennen, overal in bijten en is niet tot bedaren te krijgen. Je moet dus soms je puppy tegen zichzelf beschermen en even in zijn bench of puppyren zetten. Hij moet tijd krijgen om alle nieuwe dingen te verwerken. Natuurlijk met een lekker kauwbotje of een speeltje. Het is geen strafplek. Waar het om gaat is dat hij even rust neemt. En na de power-nap mag hij er weer uit.

Wennen aan een bench
Laat het deurtje van de bench overdag openstaan. Zet zijn voerbak erin als hij eten krijgt, zodat je hond merkt dat het een leuke plek is. Om je puppy te laten wennen aan de bench, kan je hem er een paar keer per dag even in zetten. Strooi er een paar brokjes in die hij moet zoeken of leg zijn kauwbot erin. Als hij op de vloer in slaap valt, pak je hem rustig op en leg je hem rustig in bench. Speel van tevoren met je puppy, zodat hij een beetje moe wordt en vervolgens rustig kan slapen in zijn bench. Heeft je hond nog niet geleerd om in de bench te blijven met het deurtje dicht, blijf er dan even naast zitten. Na wat kort protesteren zal  je zien dat hij snel in slaap valt.

Balans zoeken
puppy in bench_puppyrenPups slapen veel en hebben rust nodig om te groeien. Geef je hond die rust door hem geregeld naar zijn bench te brengen. Zeker als je jonge kinderen hebt, is het verstandig om de hond een eigen plek te geven. Daar kan hij zich even terugtrekken als het hem teveel wordt. Vind je de bench echt een onding in huis, kies dan voor een puppyren of iets dergelijks. Ook dit is een eigen plek voor de hond. Op deze manier kan je voorkomen dat je kinderen de hele dag met hem blijven spelen en kan je de prikkels die je hond krijgt wat doceren. Je puppy leert snel maar zijn koppie moet wel de tijd krijgen om alles te verwerken. Zoek dus naar een balans tussen spel, wandelen, aanleren oefeningen en rust….veel rust. Dan krijg je een heerlijke huishond.