Mijn puppy bijt

mijn puppy bijt / my puppy bites“Wij hebben een reu van 5 maanden die super dominant is, vreselijk bijt en echt het Alfa dier wil spelen. Elke keer als we gewoon door de kamer lopen valt hij ons aan en bijt in de enkels. Mijn kinderen zitten met hun benen opgetrokken op de bank. Ze zijn een beetje bang en natuurlijk mega chagrijnig maar vooral ook kwaad. Hierbij hebben we echt raad nodig want dit kennen wij niet. Mijn puppy bijt! Dat is toch niet normaal? Opgeven willen we niet maar hoe kunnen we dit oplossen?”

Een puppy bijt
Gelukkig maar! Bijten is essentieel voor uw pup om zich te kunnen ontwikkelen tot volwassen hond. Heel zelden veroorzaakt het grote schade, maar het is wel erg pijnlijk. Puppy tandjes zijn erg scherp.

Bijtrem
Al in het nest hoort u gepiep als een pup een andere pup in zijn oren bijt. Oeps, dat ging te hard. De volgende keer misschien wat minder hard bijten! Zo wordt de zogenaamde bijtrem aangeleerd, oftewel controle over de kaakspieren. Erg belangrijk, voor de omgang met andere honden maar ook voor de omgang met mensen.

Kauwen
Een hele simpele reden voor het bijtgedrag is het doorkomen van tanden en kiezen. Voor de hond soms pijnlijk. Ze kauwen graag op harde voorwerpen om het proces wat te versnellen. Net als bij baby’s kunt u de hond kauwspeelgoed geven. In de dierenspeciaalzaak is van alles te koop. Let op dat het veilig voor uw pup is, zoals bijvoorbeeld de kauwbotten van kalfspezen. Of leg bijvoorbeeld een flostouw gedrenkt in kippenbouillon (zonder zout of kruiden) in de vriezer; de volgende dag heeft uw hond een heerlijke verrassing.

Oei, ik groei
Een jonge pup moet ook leren hoe de wereld er uit ziet. Mijn puppy bijt niet alleen, maar pakt op zijn ontdekkingstocht ook alles in zijn bek mee! Leuk is anders. Het doet niet alleen zeer, of er wordt wat vernield, het kan ook schadelijk zijn. Soms gaat er iets de bek in dat giftig is zoals een sigarettenpeuk of slakkenkorrels, of dat gevaarlijk is zoals een oud plastic boterhamzakje of een draadnetje van de sinaasappels. We duiken bovenop de hond en trekken de bek open. Je wilt immers niet dat je hond dood gaat!

Bijten is leuk!
Puppy’s leren erg snel. En als u steeds bovenop uw pup duikt om zijn bek open te trekken omdat hij iets van de grond heeft gepakt wat niet mag, dan kan het zijn dat uw puppy geniet van de aandacht die hij er mee krijgt. Helaas is dit wel negatieve aandacht, maar toch….alles is beter dan geen aandacht. Wat is er niet leuker als u zelf uw eigen baasje kan leren naar ú te komen, door even wat in uw bek te doen! “Even kijken….ik pak het nu van de grond….en ja hoor, mijn baasje heeft het door. Daar komt hij al naar me toe. Jippieee!”

Gevaarlijk
Natuurlijk moet u direct actie nemen als er echt iets gevaarlijks of giftigs wordt opgepakt door uw hond. Maar in alle andere gevallen zou ik rustig even wachten. Meestal valt het steentje, takje, touwtje, of iets dergelijks er vanzelf weer uit. Ze laten het rond gaan in hun bek als een kauwgompje.

Dansende benen en tenen
Ook als u rondloopt in huis of met u tenen wiebelt als u aan tafel zit, ziet uw puppy dat vaak als een prachtig spelletje. Dat die scherpe puppytandjes heel veel pijn kunnen doen, is duidelijk. Het zal niet het eerste gezin zijn, waar de kinderen met opgetrokken knieën op de bank zitten en er niet meer vanaf durven. Uw puppy is niet bezig met rangorde, is niet super dominant. Hij wil spelen! En één ding is zeker, u reageert als er in uw tenen wordt gebeten. Kinderen springen op, slaan hun armen in de lucht, roepen “au, mijn puppy bijt!” en gaan heen en weer staan dansen. Er is geen mooier speelgoed voor de hond!

Puppytijd
Het is een prachtige tijd, die puppytijd. Uw hond leert van alles in een hele korte tijd. Bij voorkeur leert uw puppy ook die dingen die u zelf ook fijn vindt, dat hij netjes buiten plast, dat hij netjes gaat zitten als hij geaaid wil worden, dat hij aan de riem loopt zonder te trekken of dat hij hier komt als u hem roept. Bijten hoort er misschien wel bij op deze leeftijd, maar ook hierin kunt u uw puppy bijsturen.

Stoppen met spelen
Gaat u samen spelen en bijt uw pup, misschien per ongeluk, in uw hand, dan stopt u direct en draait u zich een paar tellen om. Er is geen grotere straf voor uw hond. U stopt met spelen!

Afruilen
Wilt u echt niet dat hij de hak van uw nieuwe pump gaat ‘ontdekken’, kijk dan eens of u een ander mooi speeltje kunt vinden of iets lekkers en ruil het af. U maakt er geen strijd van, u trekt niet die bek open of gaat aan uw schoen staan sjorren, maar u geeft hem iets beters. Laat hij los om het nieuwe speeltje te pakken of het snoepje op te eten, dan zegt u ‘los’ op het moment dat hij uw pump uit zijn bek laat vallen terwijl u het speeltje ervoor terug geeft. Leert u hem ook meteen het commando ‘los’ aan.

Bench
Bijt hij ’s morgens in de benen van de kinderen als ze beneden komen voor het ontbijt, zorg dan dat de hond in de bench zit met zijn bak voer (nadat u hem natuurlijk eerst even hebt uitgelaten). Als iedereen klaar is met het ontbijt, mag hij er weer uit en kunnen de kinderen even met hem spelen.

Stilstaan
Loopt u door de kamer en hangt uw pup in uw broek, sta dan stil. Wacht totdat uw pup ermee stopt (stilstaan is immers lang zo leuk niet) en kijk even de andere kant op. Stopt hij, dan loopt u rustig door. U kunt hem als hij in uw broek bijt ook afleiden met een speeltje. Laat hij los om het speeltje te pakken, dan laat u het achter zijn billen vallen. Hij moet zich omdraaien om het te pakken. Het helpt overigens om geen jogging broek aan te doen, maar een spijkerbroek. De pup vindt een stijve broek lang zo leuk niet en zijn tandjes komen er niet snel doorheen.

Dolle uurtje
Ook tijdens het dolle uurtje aan het eind van de dag waarbij uw pup als een gek heen en weer gaat rennen door de kamer (doen ze niet allemaal), kan uw pup allerlei gekkigheid uithalen en gaat in van alles bijten. Waarschijnlijk heeft uw pup zoveel meegemaakt die dag, dat hij het even niet meer weet. Hij is overprikkeld. Bij jonge kinderen zie je vaak hetzelfde gedrag. Ouders zetten dan de TV aan voor hun kind. Uw pup mag even de bench in met een lekker kauwbot, voerbal of gevulde Kong. Zeg niets, word niet boos, pak hem rustig op, zet hem in de bench en u zult zien, hij kalmeert al snel.

Say Please
Een eenvoudige oefening voor een pup is hem te laten zitten om wat te krijgen van je: Say Please. U laat uw puppy een brokje ruiken dat u in uw hand hebt, u brengt uw hand omhoog richting kin, u gaat rechtop staan en wacht af. Als het goed is, kijkt de pup waar die hand met dat lekkere brokje heen gaat en kijkt omhoog. Is uw pup snel afgeleid, zult u hem nog een keer moeten laten ruiken of een lekkerder snoepje pakken. Als uw pup omhoog kijkt richting de hand onder uw kin, valt hij al snel op zijn billen. Op het moment dat hij dat doet, zegt u ‘goed zo’ of ‘braaf’ en geeft hem het brokje.

Afspraak maken?
Het lijkt zo eenvoudig op papier. Wilt u een puppy opvoeden, komt het allemaal neer op Voorkomen, Afleiden en een Alternatief geven. Ondertussen leert u hem een aantal commando’s als zit, los en hier.
Wilt u hulp bij het bijtgedrag van uw jonge hond? Maak dan een afspraak voor een Adviesgesprek thuis. Ik begeleidt u in het (her)opvoeden van uw hond.

Afspraak voor gezinnen met kinderen
Speciaal voor gezinnen met kinderen is er de HondenIntro voor de kinderen, een losse les thuis (1 ½ uur), met informatie en oefeningen voor de kinderen of de Gezinslessen met hond, een 5-tal trainingen voor het hele gezin. Veilig Samen Opgroeien is essentieel.