Kynomassage

kynomassageOntspanning en een betere kwaliteit van leven
Massage bij honden wordt ingezet om spieren te ontspannen, stijfheid te verminderen, angst of stress te verminderen, fysieke mobiliteit te vergroten en pijn te verlichten. De hands-on massage technieken worden afgestemd op de behoeften van de hond. De druk op huid, spieren en bindweefsel dragen bij aan een goede balans in het lichaam. Hondenmassage is ontspannend en stimuleert het zelf-herstellend vermogen van het lichaam, bij zowel lichamelijke problemen als gedragsproblemen. dogNL werkt nauw samen met de dierenartsen en dierfysiotherapeuten in de regio.

Massage heeft veel voordelen.

  • Massage voor algehele ontspanning. Ontspanning in het lijf, is ontspanning in het hoofd. Massage is vertrouwen geven. Je krijgt vertrouwen door de grenzen van de hond te respecteren. Hij voelt zich veilig. Bij ontspanningsmassage wordt de doorbloeding gestimuleerd. Het werkt preventief en wordt ingezet om problemen te voorkomen. Uiteraard kunt u zelf ook een aantal basistechnieken leren. Zo bouwt u een echte vertrouwensband met uw hond op. Een aanrader bij herplaatsers.
  • Massage bij angst of stress. Honden die ergens bang voor zijn of stress hebben, slaan de spanning vaak op in hun lichaam. Massage reguleert en activeert het zenuwstelsel, het hormoonstelsel en hiermee de gemoedstoestand van de hond. Het zorgt voor geestelijke ontspanning. Regelmatige massage vergroot het incasseringsvermogen van uw hond, waardoor hij meer ontspannen kan reageren in stressvolle situaties. Uw hond voelt zich beter.
  • Massage voor oudere honden. Spieren en gewrichten worden stijver en strammer met ouderdom. Regelmatige massage zorgt ervoor dat de spieren zacht en soepel blijven en gewrichten mobieler blijven. Het helpt de doorbloeding te stimuleren waardoor afvalstoffen goed afgevoerd kunnen worden. Pijn vermindert en uw hond voelt zich lekkerder in zijn vel.
  • Massage bij drukke honden. Massage zorgt ervoor dat de hond bewust wordt van zijn eigen lichaam. Het geeft rust en vermindert stress. Regelmatige massage zorgt voor een gezond en actief brein waardoor een hond makkelijker leert. Ook ideaal bij hele jonge honden, die nog geen lichaamsbesef hebben.
  • Massage bij fysiek ongemak. Een hond die geopereerd is, een blessure heeft gehad of veel gesport heeft, heeft vaak pijnlijke spieren. Massage zorgt voor betere doorbloeding van huid, bindweefsel, spieren en gewrichten. Uw hond ervaart dat massage kan zorgen voor ontspanning en pijn kan verminderen. Herstel gaat hierdoor sneller. Uw hond voelt zich prettiger.

Kynomassage bij u thuis. Sessies van 10 – 45 min (afh. van de fysieke en mentale staat van uw hond) en vindt plaats in de (bekend, veilige) thuisomgeving van de hond.
De hond ligt doorgaans op de grond, op een matje of een hondenkussen. Voorafgaand aan de eerste sessie bekijk ik het gangwerk van uw hond en bespreek met u waar er mogelijke spanningen in het lichaam zijn. Uw hond krijgt vervolgens alle tijd om rust te vinden en te wennen aan de eerste bewuste aanrakingen en massage. Nadat uw hond het resultaat van het ‘bodywork’ heeft ervaren en fysiek comfortabeler wordt, weet hij de volgende sessie wat hij kan verwachten. Uw hond mag zijn eigen grens aangeven; dan stopt de sessie. Daarmee bouw ik vertrouwen op, de basis voor een goede massage. De sessies worden opgebouwd tot circa 45 min.

* Let op! Hondenmassage is geen vervanging voor een dierenarts of dierfysiotherapeut. Bij vermoeden van een ziekte, ontsteking of ander fysiek probleem wordt u doorverwezen. Het gaat om de beste behandeling voor uw hond.


Tip

Artikel: Het effect van aanraking bij je hond Een eenvoudige massage techniek is de harkengriff. Elke hond vindt het heerlijk en onspant onder je handen.


Stop direct als je iets vreemds merkt, duidelijk temperatuurverschil, een bultje of als je hond duidelijk reageert. Dan is nader onderzoek nodig.
(bron: www.doggo.nl)