Hoe leer ik mijn hond niet op te springen

hoe_leer_ik_mijn_hond_niet_op_te_springen“Ik heb een hond van 7 maanden oud. Probleem is dat ik hem het opspringen niet afgeleerd krijg… Net nog, toen ik de kinderen naar school bracht, sprong hij weer op tegen een mevrouw die daar geweldig boos om werd! Ik probeer aan de kinderen uit te leggen wat ze beste kunnen doen, maar het blijven natuurlijk kinderen, en ik kan hen toch niet verbieden om te gillen als ze die pijnlijke nageltus weer aan hun beentus voelen… Ik weet het dus niet meer, wat te doen?”

Honden springen vaak op om sociaal te zijn, om u begroeten en aandacht te krijgen. Het is voor een puppy heel normaal om dichter bij u gezicht te willen zijn als hij u begroet. Jonge puppy’s likken naar en zelfs in de bek van hun moeder en andere volwassen honden. Met dit gedrag tonen ze vriendschappelijke onderdanigheid èn bedelen ze om voer. Natuurlijk gedrag dus, maar zelfs al bedoelen ze het goed, het kan heel verkeerd vallen. Zeker kinderen en bejaarden zijn kwetsbaar als een hond tegen hen opspringt. Bovendien worden uw kleren vuil van die vieze hondenpoten!

Aandacht
Opspringen werkt vaak erg belonend voor een hond. Wat doen mensen als de hond tegen ze aanspringt? Je geeft hem een aai of een kriebeltje en begint tegen hem te praten. Of je duwt hem juist van je af omdat je bijvoorbeeld je uitgaansjurkje of nette pak aan hebt. U zegt “nee” of “laag” en kijkt boos naar de hond. Eén ding is zeker, als de hond aandacht wil vragen met opspringen, dan lukt dat hem eigenlijk altijd. Is het geen positieve dan toch negatieve aandacht! We belonen dus onbewust zijn gedrag.

Het mooiste zou zijn om het opspringen geheel te negeren. Blijf rechtop staan, kijk de hond niet aan, doet uw armen over elkaar en draait u zich maar een kwart slag om. Draait de hond mee, draai dan nog een kwart slag. Net zolang totdat de hond met een (onhoorbare) zucht op vier poten valt, dan zegt u direct “braaf” en geeft hem een klein kriebeltje in zijn nek. Springt hij weer op, dan herhaalt u het ritueel. Later kunt u ook een commando ‘laag’ zeggen als hij voor u blijft staan. U beloont weer met u stem of een kriebeltje.

Alsjeblieft?
De meeste honden snappen snel de nieuwe routine en gaan zelfs snel zitten als ze een aaitje van u willen hebben. Zit betekent immers bij de meeste mensen ook direct aandacht. Sommige honden hebben echter wat moeite om te schakelen, denken dat ze nog beter hun best moeten doen en gaan intensiever of hoger opspringen. Bij consequent wegdraaien en negeren ziet u dat na verloop van tijd alle honden netjes om een aaitje gaan vragen. Ze blijven voor u staan of gaan zelfs voor u zitten en kijken u met vragende ogen aan. Eigenlijk niet zo erg. Ze zeggen als het ware “alsjeblieft, wil je me nu aaien?” en dat ‘alsjeblieft’ is natuurlijk prima. Zo beloont het gedrag zichzelf en het oude gedrag verdwijnt.

Hoewel……. er blijven mensen -vooral bezoek of mensen op straat- die toch nog de hond zomaar gaan aaien of toch nog wegduwen als hij weer als vanouds opspringt. Zelfs als u hen uitlegt dat u de hond aan het trainen bent. Daarom is het opspringen zo ontzettend moeilijk om af te leren.

Voor dit soort gevallen is het handig de hond aan te lijnen (dus ook in huis als er bezoek binnen komt). Zou houdt u controle over uw hond en kunt u hem begeleiden in de nieuwe manier van mensen begroeten.

Puppy
Een puppy moet nog veel leren. Wilt u hem van het begin af aan het opspringen niet aanleren, dan kunt u dezelfde oefening doen met het wegdraaien en negeren. Zeg niets en beloon direct als uw puppy op vier poten voor u staat. Ook als u op de bank zit en uw puppy komt naar u toelopen, wacht u niet af totdat hij tegen u opspringt, maar beloont als zodra hij bij u is. U kunt op hetzelfde moment ook het commando ‘laag’ zeggen.

Natuurlijk kunt u zelf ook op uw hurken gaan zitten. Uw puppy is nu dichter bij uw gezicht en zal dus minder snel opspringen. Houd met een vinger zijn halsbandje vast om te voorkomen dat hij alsnog omhoog springt en aai hem met uw andere hand.

Bij puppy’s maar ook bij volwassen honden is het belangrijk dat u direct beloont zodra u het gewenste gedrag ziet. Wacht niet af totdat hij het fout doet, maar kijk wat uw puppy al uit zichzelf doet en beloon dat. Bijna elke pup die van de fokker komt, gaat al zitten om een aaitje te krijgen. Maak daar gebruik van. Beloon met uw stem of een kriebeltje en u hebt tegelijkertijd ‘alsjeblieft’ getraind.

Kinderen
Alle oefeningen met honden lijken op papier zo eenvoudig aan te leren. Voor kinderen is de praktijk echter anders. Ze zijn lager bij de grond -hebben daardoor sneller last van opspringende honden die in het gezicht likken-, zwaaien met hun armen als een puppy in hun bewegende handen of tenen bijt, of rennen gillend weg, hetgeen allemaal het spelgenot voor de hond alleen maar vergroot. Meer reactie, meer aandacht en dus erg belonend voor de hond.

Jonge kinderen betrekken in de opvoedingsoefeningen is niet gemakkelijk. Daarom is mijn advies om vooral dingen te bedenken die de moeilijke situaties voorkomen. Laat ze een (oudere) spijkerbroek aantrekken in plaats van een dunne, fladderende pyjamabroek. De scherpe nageltjes gaan er dwars doorheen. Niet echt fijn!

Of gebruik een bench (ook handig als er vriendjes komen spelen en u even geen oog hebt voor uw jonge hond). Geef uw puppy zijn maaltijden of een lekker bot in zijn bench en doe het deurtje dicht. De kinderen kunnen ’s morgens ‘veilig’ uit bed komen en aan tafel gaan zitten voor het ontbijt of lekker rustig spelen op de grond.

Ook tijdens het dolle uurtje dat veel puppy’s kunnen hebben aan het einde van de dag, en ze vaak van gekkigheid niet weten wat ze moeten doen, mag u ze best halverwege onderbreken en uw pup rustig met een gevulde Kong in de bench zetten. U maakt er een win-win-situatie van.

Wilt u geen bench gebruiken, kunt u ook een gedeelte van uw huiskamer afzetten -bijvoorbeeld met een puppyren- waar uw pup zich vrij kan bewegen. Zo is hij er toch bij, maar wel veilig voor de kinderen.

Afspraak maken?
Springt uw hond ook op en wilt u dat aanpakken, of wilt u een HondenIntro met de kinderen, maak dan een afspraak voor Gedragstherapie voor honden