Uitvallen aan de lijn

uitvallen aan de lijn“Wij hebben een hele leuke lieve hond die bijna 18 maand is, een ongecastreerde reu. Ik heb met hem puppycursus, jonge honden cursus en gehoorzaamheid A gedaan. Tot nu toe was hij altijd de beste van de groep. Nu ben ik bezig met gehoorzaamheid B.

Nu de laatste paar weken gaat hij uitvallen aan de lijn, naar enkele andere reuen. Als ze los zijn is er niets aan de hand. Ook op de hondenclub heeft hij dit gedrag. Er zit een herdershond in onze groep waarmee hij even uitgevochten heeft wie de baas was, mijn hond dus niet. Als ze los lopen is er niets aan de hand. We moesten afgelopen week slalom lopen met de hond en elkaar tegemoet komen. Beide aan de lijn en beide vielen ze naar elkaar uit. Ik krijg zoveel verschillende adviezen, dus ik weet het niet goed; negeren, al dan niet bestraffen, weglopen? Waar doe ik goed aan.

Uitvallen aan de lijn
Blaffen of uitvallen aan de lijn naar andere honden komt erg vaak voor. De andere hond en zijn eigenaar schrikken zich een hoedje. Een hond kan er angstaanjagend uitzien met zijn scherpe tanden en kiezen.

Bijtrem
Gelukkig hebben de meeste honden iets dat heet een ‘bijtrem’. Ze hebben als pup geleerd om hun kaken onder controle te brengen en weten wanneer je moet stoppen als je geen verwondingen wilt aanbrengen. Sterker nog, honden willen over het algemeen helemaal geen schade toebrengen. Ze waarschuwen met allerlei signalen zoals grommen of tanden laten zien. Het is aan ons om direct op deze signalen te reageren. Loopt u toch door, dan kunt u de hond over zijn eigen grens brengen. Hij wordt als het ware gedwongen een stap verder te gaan. Hij valt uit, hapt in de lucht en bijt soms zelfs echt. Wordt u boos als hij gromt, dan kan een hond leren zijn waarschuwingssignalen over te slaan en valt hij zomaar ‘uit het niets’ ineens uit.

Lijnfrustratie
Reageren op andere honden of mensen kan verschillende oorzaken hebben, zoals

  • lijflijk ongemak (pijn of ouderdom)
  • onvoldoende socialisatie als puppy (pup heeft weinig andere honden gezien)
  • slechte communicatie mogelijkheden (knorrend ademhalen van honden met een erg korte snuit)
  • een opgelopen traumatische ervaring (hond is ooit zelf aangevallen)
  • algehele onzekerheid (genetisch of door omstandigheden zo geworden)
  • lijnfrustratie (ik wil graag de andere hond ontmoeten en blijk ik ineens vast te zitten!)

hond_ontmoeting_honden

Honden ontmoeten elkaar in een boog
Ook het frontaal naderen van een andere hond, wat iedereen automatisch doet als je met je hond aan de lijn loopt, vinden veel honden erg moeilijk. Honden ontmoeten elkaar veel liever in een boog en ruiken eerst aan de klieren onder de staart om te weten met wie ze te maken hebben. Ten slotte kan uw hond gewoon een ‘bullie’ zijn die het leuk vindt om een andere hond de stangen op het lijf te jagen. Hij heeft dus niet heeft geleerd hoe je met andere honden om moet gaan.

Voorspelbaar
Als u goed oplet, is het gedrag van de meeste honden voorspelbaar. Uw hond valt alleen uit in specifieke situaties, op een bepaalde afstand van een andere hond, alleen bij reuen of teven. Hij reageert misschien alleen op mannen met baarden, bij kinderen die hem willen aaien, als hij een speeltje heeft, bij zijn voerbak of bij zijn ligplaats. Het valt u ineens op dat hij alleen uitvalt aan de lijn en niet als hij los loopt. Overdag of juist alleen in het schemer. Misschien is er iets gebeurd waarna uw hond ander gedrag is gaan vertonen of is het pas begonnen op latere leeftijd. Als u heeft ontdekt wanneer en waarop uw hond reageert, kunt u beginnen met de training. Eén ding is zeker, uw hond leert van zijn gedrag. Uitvallen aan de lijn werkt immers! De ander stapt opzij.

Vermijden
Allereerst is het handig om tijdens de periode van training, de situatie te vermijden waarin uw hond uitvalt. Valt hij uit naar andere honden, dan gaat u wandelen in een gebied waar nauwelijks honden komen. Of u wandelt op een tijdstip dat de andere eigenaren nog aan het ontbijt zitten.

hond_gentle_leader

Gentle Leader
Ook is het handig om uw hond tijdens de training goed onder controle te kunnen houden, bijvoorbeeld met een Gentle leader of ‘hoofdhalster’.  Als uw hond reageert op iets of iemand, kunt u hem met behulp van een Gentle leader rustig wegdraaien, eerst zijn hoofd.
Wil u weten hoe u uw hond de Gentle leader kan aanleren, kijk dan op dit filmpje of vraag een Adviesgesprek aan.

Halti harness
Een alternatief is de Halti harness, een tuig waarmee een hond uit balans gaat als de lijn strak staat. Het resultaat is dat de hond ook stopt met trekken. Zijn hoofd staat alleen nog wel in de richting van de andere hond en daardoor is ook de hond ook moeilijker uit zijn agressie te halen.

Ruimte geven
Valt uw hond alleen maar uit naar andere honden als hij aan de lijn zit en niet als hij los loopt, dan is de oplossing simpel. Zoek een veilig speelveld en laat uw hond een paar keer per week spelen met andere honden. Zo heeft hij zijn eigen speeluurtje en zal hij niet meer zo gefrustreerd zijn als u met hem aan de lijn loopt. Bij ontmoetingen met een andere hond, geef u uw hond ruimte om de andere hond te ontmoeten zonder dat de lijn strak staat. Dat betekent dat u als eigenaar zo’n beetje om de honden ‘danst’ om de lijnen niet verstrikt te laten raken.

Training
U zoekt een plaats waar u even rustig kan wachten, terwijl de andere hond passeert. Direct nadat u hond de andere hond ziet, gaat u hem lekkere brokjes voeren (bijv. gekookte kip), net zolang totdat de andere hond voorbij gelopen is. Als u dit een paar keer per week doet, zult u zien dat uw hond zich naar u toedraait voor lekkers zodra hij een andere hond ziet. Uw hond heeft een andere associatie gekregen met het zien van andere honden. Valt hij uit naar andere honden om daarna een potje te gaan knokken, of wilt u niet dat uw hond andere honden ontmoet, dan kunt u het volgende doen.

Watch
U kunt er ook een commando ‘watch’ geven. Heeft u dit van te voren thuis goed geoefend, dan kijkt de hond direct naar u zodra u ‘watch’ zegt. Lukt het buiten niet om de aandacht van uw hond te vangen en reageert hij niet op commando ‘watch’, zorg dan dat u de volgende keer op grotere afstand van de passerende hond blijft stilstaan of start eens met oefenen als er geen honden in de buurt zijn.

hond_watch_yin

Achteruit lopen of U-turn
Ook kunt u eventueel nog achteruitlopen terwijl u de aandacht van u hond vraagt. Als het goed is, draait uw hond zich om naar u terwijl u achteruit loopt. U geeft hem het commando ‘zit’. Is de afstand met de tegemoet komende hond nog niet groot genoeg, loopt u nog een stukje achteruit en vraag u weer een ‘zit’. Nu zit hij met zijn rug naar de passerende hond waarna het makkelijker is om zijn aandacht vast te houden. Een Gentle Leader helpt om u hond makkelijker te laten omdraaien.

Mocht u ineens geconfronteerd worden met een andere hond voordat u kans zag actie te nemen, draai u dan acuut om en neem een andere weg, de zogenaamde U-turn.

Afspraak maken?
Niet alle honden zijn geholpen met deze schijnbaar eenvoudige oefening. Agressie kan veel verschillende oorzaken hebben zoals u heeft kunnen lezen. De oplossing is dan ook vaak maatwerk. Valt uw hond ook uit naar andere honden en wilt u dat aanpakken, maak dan een afspraak voor Gedragstherapie voor honden