Tips voor een herplaatser

Herplaatser in huisJe hebt de ideale adoptiehond gevonden, je haalt hem op bij het asiel of gastgezin en gaat naar huis. Je herplaatsingshond is er, maar wat doe je eigenlijk als hij voor het eerst thuis is? Hier een aantal tips voor je herplaatser.

Alles in huis
Zorg dat je alles in huis hebt, voor je de hond gaat halen. Een mand, een riem, water- en voerbakken, verzorgingsmaterialen, eten, knaagmateriaal en beloningssnoepjes. Bij voorkeur neem je de spullen over van de vorige eigenaar of het gastgezin. Een deken met een voor de hond bekende geur geeft direct een gevoel van veiligheid in zijn nieuwe huis.

Vraag de locatie waar hij nu zit, welk eten hij krijgt. Je kunt dan eerst zijn oude voer geven en dit – indien gewenst – langzaam mengen met een steeds groter deel van zijn nieuwe voer. Dit vermindert het risico op maagdarmklachten door de verandering.

Geef zowel knaag- als speelmateriaal de eerste tijd alleen in je bijzijn. Je kunt dan kijken of de hond geen risico loopt zichzelf ermee te bezeren. Speeltjes zijn ook belangrijk, maar vraag even na welk speelgoed je hond leuk vindt om te voorkomen dat je met een stapel ongebruikt speelgoed blijft zitten. Hou er rekening mee dat honden uit het buitenland nooit geleerd hebben om te spelen. Hun leven is immers altijd gericht geweest op overleven.

Zet de slaapplek van de hond op een rustige plek. Hij moet zich er kunnen terugtrekken en er mag geen risico zijn dat hij onverwacht in zijn slaap gestoord wordt. Voor zijn etensbak en waterbak geldt hetzelfde: uit de loop op een rustige plek.

Opgelet!

  • Heeft je hond een door een dierenarts getekende gezondheidsverklaring en een officieel Europees dierenpaspoort? Ga voor de zekerheid in de eerste week naar je eigen (nieuwe) dierenarts voor een lichamelijke check.
  • Is je hond optimaal gevaccineerd? Is bijvoorbeeld in het land van herkomst negatief getest op Babesiose (tekenkoorts), Giardia (maagdarmparasiet), Hartworm, Ehrlichia, Brucellose, Rabiës, en Leishmaniose? Als je een hond uit het buitenland haalt, wees dan alert op deze ziekten. Diagnose in een vroeg stadium is zeer bepalend voor de kans van slagen van de behandeling. Ook als de hond getest is op de meest voorkomende bloedziekten, is dit geen garantie. Leishmania bijvoorbeeld, kan zich na jaren toch ineens openbaren!
  • Paspoorten van honden die uit het buitenland komen worden nogal eens vervalst, zo ook stempels van de vaccinaties die je hond zou hebben gekregen!

En verder, is je hond gechipt en in een databank geregistreerd en schrijf de registratie over op je eigen naam (www.ndg.nl), denk aan de verzekering (WA, dierziektekosten) en geef je hond op bij de hondenbelasting.

De opvoeding begint meteen
Kijk in de eerste periode goed hoe je hond op situaties reageert. Je kent hem immers nog niet, en hij jou niet. Door goed te kijken naar signalen neem je het tijdig waar, mocht de hond sommige situaties lastig vinden.

Sta de hond echter niet in de eerste periode bij je dingen toe, die hij later ook niet mag. Soms vinden mensen de hond zielig, of willen ze hem eerst verwennen. Later starten ze dan met de opvoeding. Dit is begrijpelijk, maar maakt het voor de hond verwarrend. Mag de hond niet op de bank? Leer hem dan vanaf het eerste moment dat zijn mand zijn slaapplek is. Daarmee maak je het voor de hond makkelijk om te wennen aan hoe het leven bij je gaat.

Het is verstandig om vrije dagen op te nemen, wanneer je nieuwe huisgenoot arriveert. Je kunt dan de tijd nemen om de hond te laten wennen aan zijn nieuwe leven en in stapjes te leren alleen te zijn, ook bij je thuis.

Rust en regelmaat
Een nieuw thuis! Het is niet alleen voor jou spannend, maar ook voor de hond. Neem de tijd om elkaar te leren kennen en zorg voor voldoende rust voor de hond. Je omgeving is natuurlijk nieuwsgierig naar uw nieuwe aanwinst, maar voorkom dat ze allemaal tegelijk de deur platlopen. Misschien is het leuk om een aantal nieuwsgierigen te laten meelopen tijdens een wandeling. Zo is de kennismaking wat minder intensief voor de hond.

Zijn er jonge kinderen in huis? Geef hen dan nieuw speelgoed als de hond naar huis komt. Zo hebben ze afleiding van die nieuwe hond en krijgt de hond meer rust. Leer ook de kinderen wat er wel en niet mag rondom de hond en hang de afspraken op een centrale plek op.

Weer naar school
Ook wanneer je al langere tijd honden hebt, kan het leuk en nuttig zijn om weer naar school te gaan. Is het niet voor jezelf (deze hond kan immers heel anders zijn dan je vorige honden, waardoor je andere gewoontes wilt aanleren), dan is het wel voor je hond. Op een goede hondenschool kunnen jullie elkaar in een veilige omgeving leren kennen en kun je – indien nodig – de hond basisopvoeding geven. Wanneer die basisopvoeding al in orde is, kan het ook leuk zijn om samen een sport te gaan doen of recreantentraining te gaan doen. Samen lol maken is immers een reden waarom je de hond hebt aangeschaft!

Onverwachte problemen
Doen zich onverwachte problemen voor? Neem dan direct contact op met de herplaatsende organisatie of rasvereniging. Wacht niet af tot iets opmerkelijks tot een groot probleem leidt, maar meld het zo snel mogelijk. Indien je ongewenst gedrag tegenkomt bij je hond, kan een goede hondengedragsdeskundige uitkomst bieden. Bij dogNL ben je daarvoor aan het goede adres. Ik ben geaccrediteerd door Stichting Certipet, hét kwaliteitskeurmerk voor diergedragstherapeuten en is aangesloten bij branchevereniging NVGH.

Een fijne kameraad, een hondenleven lang
Veel mensen die een hond adopteren, zijn uitermate tevreden met hun keus. Het kan voldoening geven een hond een nieuwe kans te geven. Ook zijn veel herplaatsers bijzondere honden waar veel van te leren is en waarmee je een bijzondere band kunt opbouwen. Ik wens je een goede start toe met je nieuwe kameraad voor het leven!

Tips op internet

Bron: www.hondenbescherming.nl