Plassen in huis

plassen in huis | peeing in the house“Mijn hond van 12 jaar plast zeker al 2 jaar in huis. Elke keer als u even niet oplet doet ze het en ze weet dat het niet mag. We hebben heel veel medicijnen gehad voor het plassen en allerlei onderzoeken maar er is niets te vinden. We worden er radeloos van. Hoe stopt dit? Het is erg zwaar zo, mijn laminaat vloer gaat er aan. We hebben net een nieuwe vloer omdat de andere al zo slecht was geworden door haar plassen.”

Plassen in huis, jakkes!
Plassen is een must, een aandrang in uw lichaam die onweerstaanbaar is. Logisch, want als u alle voeding opgenomen hebt, wilt u het afval kwijt. Weg ermee! Maar plassen in huis, jakkes!

Plassen in huis
Puppy’s moeten leren hun blaasspier onder controle te krijgen. Ze willen immers niet hun nest bevuilen. Veel honden zijn dan ook ‘krantzindelijk’ als ze bij de fokker vandaan komen. Ze lopen vanuit hun slaapplaats naar de kranten die ernaast liggen en ontlasten zich daar.

Zodra ze bij hun nieuwe baasje gaan wonen, zullen ze moeten leren dat het hele huis en misschien ook wel de hele tuin behoort tot de slaap-/ verblijfplaats en dat je je dus ontlast buiten het hek. Plassen in huis hoort er dus niet bij. Best lastig, vooral als je nog niet zo’n controle over je blaasspier hebt. Wij helpen onze nieuwe pup door hem vaak mee te nemen naar buiten, bijvoorbeeld zodra hij wakker wordt, als hij gaat eten of net gegeten heeft. Hoe vaker u gaat -en het liefst naar dezelfde plek dichtbij huis-, hoe sneller uw pup zindelijk is.

Kennel-onzindelijkheid
Jammer genoeg zijn er nog steeds honden die erg lang in hun kennel moeten verblijven. Deze honden hebben geen keus en moeten zich ontlasten in hun eigen slaapplaats. Deze honden kan u heel moeilijk leren het buitenshuis te doen. Ze plassen gewoon in huis. Het is de gewoonste zaak van de wereld dat je zelfs in je eigen drollen ligt te slapen. Ze willen niet anders!

Deemoedsplasje
Een puppy (of oudere hond) kan ook zomaar een paar druppels urine laten lopen als u hem wilt begroeten. Gek, want hij vindt u toch zo leuk? Een zogenaamd deemoedsplasje is een teken van onderdanigheid. Prima, want het is immers nog een puppy. Niet boos worden dus en de volgende keer rustig binnen komen, de hond daarna bij u roepen en hem aaien terwijl u door u knieën zakt.

Spannend
Ook als uw hond iets erg spannend vindt of zelfs eng, kan uw hond zijn urine laten lopen. Zo kan een berg vuilniszakken aan de kant van de weg ineens heel eng zijn. Een onzekere hond kan bang zijn van alles wat afwijkt van het normale. “Ik weet zeker dat ik die berg vuilniszakken niet in dit plaatje past. Die hoort hier niet!” Zelfs een ontmoeting met een enthousiaste hond kan al erg spannend zijn of bezoek. Uw hond doet zomaar een klein plasje in huis.

Verlatingsangst
Puppy’s maar ook volwassen honden die herplaatst zijn, moeten vaak erg wennen aan hun nieuwe omgeving, met alle nieuwe geuren, geluiden. Het is niet ongewoon dat een hond dan verlatingsangst of scheidingsangst laat zien. Een van de tekenen dat de hond het niet fijn vindt om alleen achtergelaten te worden is als u een plasje vindt als u weer terugkomt. Zet eens een camera neer als u weggaat en bekijk later wat uw hond doet als u weg bent. Aan de hand van de beelden zoeken we samen uit wat er aan de hand is en zoeken we een oplossing.

Opwinding
In opwinding of stress vergeet een puppy nog wel eens de blaasspier aangespannen te houden. Bent u net lekker samen aan het spelen, ziet u ineens een klein plasje liggen in huis. Ai, de volgende keer toch even het spel halverwege onderbreken en naar de plasplek lopen. Niet boos worden, want uw hond heeft geen idee dat hij iets fout heeft gedaan.

Markeren
Reuen (soms ook teven) willen nog wel eens hun poot optillen tegen de gordijnen of een rand van de kast. Vooral als u bij iemand op bezoek bent, is dat heel vervelend! Vaak als er een loopse teef in de buurt is, maar soms ook uit onrust of stress. De hond aan de riem houden zodat u controle over hem hebt, is al een eerste stap in het voorkomen. Heb u een onzekere hond, dan geven kleine opdrachtjes of zoek- en speurspelletjes rond het huis hem het succes dat hij nodig heeft om zich beter te voelen. De onzekerheid vermindert en dus ook het markeergedrag.

Ouderdom
Wordt uw hond wat ouder, zult u zien dat zijn spieren -en dus ook de blaasspier -wat zwakker worden. Ineens kan hij na 10 jaar zijn urine laten lopen. Hij plast in huis. Vooral als u een grote plas vindt, gaat het om het legen van de blaas.

Dementie
Ook dementie kan invloed hebben op de zindelijkheid. En medische oorzaken als nierproblemen, suikerziekte, castratie/sterilisatie of blaasontsteking kunnen een reden zijn voor onzindelijkheid.

Seniorencheck
Doe een seniorencheck bij uw dierenarts en u weet snel genoeg of de organen van u hond nog naar behoren functioneren. Een goed seniorenvoer of voedingssupplementen geven hem wat hij nodig heeft op deze leeftijd.

Belonen
Ligt er een plasje in huis? Geef u hond een speeltje of leid hem af, zodat u het op kan ruimen zonder dat hij er met zijn neus bovenop zit. U wilt immers niet dat hij met plassen later ook nog eens aandacht gaat vragen. De neus van de hond is alleen zo goed, dat hij zijn plasje nog herkent ook al heb u het weg geruimd. Een scheutje azijn door het water helpt. En plast hij altijd op dezelfde plaats, zet er dan (tijdelijk) iets overheen.

Afspraak maken?
Komt het vaker voor dat uw hond in huis plast of gaat hij ‘uit het niets’ op 10-jarige leeftijd in huis plassen en weet u niet waarom, maak dan een afspraak voor Gedragstherapie voor honden