Opspringen is belonend

opspringen is belonend : jumping up is rewarding“Ik heb een hond van 7 maanden oud. Probleem is dat ik hem het opspringen niet afgeleerd krijg… Net nog, toen ik de kinderen naar school bracht, sprong hij weer op tegen een mevrouw die daar geweldig boos om werd! Ik probeer aan de kinderen uit te leggen wat ze beste kunnen doen, maar het blijven natuurlijk kinderen, en ik kan hen toch niet verbieden om te gillen als ze die pijnlijke nageltjes weer aan hun beentjes voelen… Ik weet het dus niet meer, wat te doen?” Het opspringen is zo belonend voor onze hond.

Vieze poten
Honden springen vaak op om sociaal te zijn, om u begroeten en aandacht te krijgen. Het is voor een puppy heel normaal om dichter bij u gezicht te willen zijn als hij u begroet. Jonge puppy’s likken naar en zelfs in de bek van hun moeder en andere volwassen honden. Met dit gedrag tonen ze vriendschappelijke onderdanigheid èn bedelen ze om voer. Natuurlijk gedrag dus, maar zelfs al bedoelen ze het goed, het kan heel verkeerd vallen. Zeker kinderen en bejaarden zijn kwetsbaar als een hond tegen hen opspringt. Bovendien worden uw kleren vuil van die vieze hondenpoten!

Aandacht
Opspringen is erg belonend voor een hond. Wat doen mensen als de hond tegen ze aanspringt? Je geeft hem een aai of een kriebeltje en begint tegen hem te praten. Of je duwt hem juist van je af omdat je bijvoorbeeld je uitgaansjurkje of nette pak aan hebt. U zegt “nee” of “laag” en kijkt boos naar de hond. Eén ding is zeker, als de hond aandacht wil vragen met opspringen, dan lukt dat hem eigenlijk altijd. Is het geen positieve dan toch negatieve aandacht! Het opspringen is belonend voor de hond.

Negeren
Het mooiste zou zijn om het opspringen geheel te negeren. Blijf rechtop staan, kijk de hond niet aan, doet uw armen over elkaar en draait u zich maar een kwart slag om. Draait de hond mee, draai dan nog een kwart slag. Net zolang totdat de hond met een (onhoorbare) zucht op vier poten valt, dan zegt u direct “braaf” en geeft hem een klein kriebeltje in zijn nek. Springt hij weer op, dan herhaalt u het ritueel. Later kunt u ook een commando ‘laag’ zeggen als hij voor u blijft staan. U beloont weer met u stem of een kriebeltje.

Alsjeblieft?
De meeste honden snappen snel de nieuwe routine en gaan zelfs snel zitten als ze een aaitje van u willen hebben. Zit betekent immers bij de meeste mensen ook direct aandacht. Sommige honden hebben echter wat moeite om te schakelen, denken dat ze nog beter hun best moeten doen en gaan intensiever of hoger opspringen. Bij consequent wegdraaien en negeren ziet u dat na verloop van tijd alle honden netjes om een aaitje gaan vragen. Ze blijven voor u staan of gaan zelfs voor u zitten en kijken u met vragende ogen aan. Eigenlijk niet zo erg. Ze zeggen als het ware “alsjeblieft, wil je me nu aaien?” en dat ‘alsjeblieft’ is natuurlijk prima. Zo beloont het gedrag zichzelf en het oude gedrag verdwijnt.

Puppy
Een puppy moet nog veel leren. Wilt u hem van het begin af aan het opspringen niet aanleren, dan kunt u dezelfde oefening doen met het wegdraaien en negeren. Zeg niets en beloon direct als uw puppy op vier poten voor u staat. Ook als u op de bank zit en uw puppy komt naar u toelopen, wacht u niet af totdat hij tegen u opspringt, maar beloont als zodra hij bij u is. U kunt op hetzelfde moment ook het commando ‘laag’ zeggen.

Kinderen
Alle oefeningen met honden lijken op papier zo eenvoudig aan te leren. Voor kinderen is de praktijk echter anders. Ze zijn lager bij de grond -hebben daardoor sneller last van opspringende honden die in het gezicht likken-, zwaaien met hun armen als een puppy in hun bewegende handen of tenen bijt, of rennen gillend weg, hetgeen allemaal het spelgenot voor de hond alleen maar vergroot. Het opspringen is belonend voor de hond. Hoe meer reactie, hoe meer aandacht.

Bench
Of gebruik een bench (ook handig als er vriendjes komen spelen en u even geen oog hebt voor uw jonge hond). Geef uw puppy zijn maaltijden of een lekker bot in zijn bench en doe het deurtje dicht. De kinderen kunnen ’s morgens ‘veilig’ uit bed komen en aan tafel gaan zitten voor het ontbijt of lekker rustig spelen op de grond. U kunt natuurlijk ook een gedeelte van uw huiskamer afzetten of een puppyren neerzetten, zodat uw puppy meer ruimte heeft.

Ook tijdens het dolle uurtje dat veel puppy’s kunnen hebben aan het einde van de dag, en ze vaak van gekkigheid niet weten wat ze moeten doen, mag u ze best halverwege onderbreken en uw pup rustig met een gevulde Kong in de bench zetten. U maakt er een win-win-situatie van.

Afspraak maken?
Springt uw hond ook op en wilt u dat aanpakken, of wilt u een HondenIntro met de kinderen, maak dan een afspraak voor Gedragstherapie voor honden