Blaffen als de bel gaat

blaffen als de bel gaat / barking when the doorbell rings“ Onze hond is nu 4,5 maand oud. Een energieke, vrolijke hond, maar wel eentje die gevoelig is voor veel prikkels. Nu ze ouder wordt laat ze steeds meer van zich horen. Ze staat ineens hard te blaffen als de bel gaat. Ze blijft maar doorgaan totdat mijn bezoek aan de koffie zit. Ook de postbode wordt tegenwoordig onthaald met een blafsalvo. Het lijkt steeds erger te worden. Alert ligt ze op haar kleedje en vertelt me direct dat er iemand aankomt. Handig want ik doe mijn deur nooit op slot, maar soms…”

Blaffen is communiceren
Blaffen is normaal gedrag voor een hond en kan veel verschillende oorzaken hebben. In alle gevallen is het een manier van communiceren. Maar wat wil uw hond eigenlijk zeggen? Schrijf eens voor uzelf op wanneer uw hond blaft, wat voor blaf u hoort en hoe de houding van uw hond eruit ziet. Vraag uw buren wanneer ze uw hond horen, als u weg bent of zet een video camera of webcam neer. U zult al snel merken dat er verschillende blaffen zijn voor verschillende situaties. Blaffen als de bel gaat is niet de enige keer dat uw hond blaft.

Begroeten
Denk aan uw eerste reactie als u de deurbel hoort: u laat alles uit uw handen vallen en rent naar de deur. Als u de deur open doet, staat daar uw buurvrouw met een heerlijke appeltaart. U vindt het geweldig en geeft haar een zoen en ze is zelfs zo vriendelijk om zich te bukken en uw hond een aai te geven. Uw hond leert dat het geweldig is elke keer als de voordeur open gaat. Hij krijgt immers steeds aandacht van het bezoek.

Blaffen als de bel gaat
Als uw hond u of uw reactie op de beltoon deurbel niet kan zien, denkt hij misschien dat u het signaal dat er iemand voor de deur staat te wachten, niet gehoord hebt. Door te blaffen als de bel gaat, wil hij u er op attenderen dat de deurbel gaat en dat u dus iets moet gaan doen. Honden koppelen heel snel geluid aan de activiteiten die vlak na het geluid plaatsvinden. Uit ervaring weet hij dat het geluid van de deurbel al snel gevolgd wordt door het openen van de deur. Voor de hond is het rinkelen van de bel en de daarop volgende deuropening synoniem met het verwelkomen van een nieuwe persoon in het huis. Uw hond kondigt gewoon aan dat er een vreemdeling uw huis binnen wil komen.

Alleen blijven
Blaffen omdat u uw hond even alleen laat terwijl u een boodschap gaat doen. Uw hond wil eigenlijk mee naar de supermarkt, of liever hij wil met u mee en het maakt hem niet uit waarheen. Hij roept u als het ware terug. Deze hond moet nog leren dat zijn baasje weer terug komt. Een bench en een lekker bot om je ondertussen zelf te vermaken helpen hierbij vaak.

Bewaken of verdedigen van terrein
Veel honden willen ook graag het huis bewaken of verdedigen. Deze honden ziet u op de vensterbank furieus blaffen of achter de schutting tekeer gaan als er iemand voorbij loopt. Fijne helpers om inbrekers af te schrikken, hoewel ze soms iets te enthousiast blijven blaffen ook naar de postbode die nu net uw verwachte internetbestelling komt afleveren.

Enthousiasme
Een balletje gooien, een hindernisparcours lopen of het favoriete speeltje uit de kast halen triggert een hond vaak ook om te gaan blaffen. Hij mag gaan jagen! Of uw hond is zo blij dat u met hem gaat spelen of ‘werken’ dat hij van enthousiasme gaat blaffen. Eigenlijk kan hij niet wachten tot u begint. Soms ziet u hem zelfs een spelboog maken, een uitnodiging om te gaan spelen.

Ook als u de voerbak uit de kast pakt, kan uw hond starten met blaffen. Maar of dit echt uit enthousiasme is, dat is de vraag. Hij blaft immers en u gaat pardoes zijn bak vullen. YES!

Stress
Natuurlijk is er ook het blaffen door pijn, uit angst of om iets/iemand te verdedigen. Een waarschuwingsblaf. Tot hier en niet verder, anders ga ik bijten. Op straat bijvoorbeeld als uw hond blaft naar andere honden. Of uit stress of frustratie. ‘Zit ik weer aan die stomme lijn, terwijl ik net met die andere hond wil spelen. Als ik nou hard genoeg trek, kijk ik of ik in ieder geval even mag kennis maken met die mooie bruine langhaar.’

Aandacht
Of om aandacht. ‘Waarom krijg ik niet wat ik wil hebben? U zit nu toch niets anders te doen dan TV kijken? En ik heb het balletje al voor uw voeten gelegd. In mijn woordenboek betekent dat dat we dan gaan spelen. Joehoe, luistert u wel?’

Voor u het weet, pat u het balletje op en gooit het een eindje weg. ‘Dat was fun’, denkt de hond en hij legt het balletje weer bij uw voeten. Zijn blafgedrag is beloond. ‘Nog een keertje?’

Angst
Ook als de hond bang is, kan hij gaan blaffen. Over wat voor situaties hebben we het dan eigenlijk? Bij puppy’s zie je vaak dat ze ineens gaan blaffen tegen een (voor hun) raar object of persoon. Een plantengieter die in de hoek van de kamer staat, een vuilnisbak op straat of een meneer met een grote baard die voorbij komt lopen. “Nooit eerder gezien en weet je wat? Als ik nou hard blaf, dan gaat het misschien wel weg. In het beste geval kijk ik in ieder geval of ik een reactie kan uitlokken. Kan ik daarna altijd kijken wat ik ermee doe.”

Wat te doen?
Overmatig blaffen als de bel gaat, is vooral erg irritant. Voor u maar zeker ook voor de buren of uw bezoek. Blaft uw hond omdat hij uw nieuwe vrienden wil verwelkomen, is hij juist bang en wil hij de (voor hem) onbekende mensen van het erf afblaffen of zat hij zich toch al de hele dag te vervelen. Dat is het eerste dat we samen onderzoeken.

Stapsgewijs
Daarna zijn er verschillende manieren om het blaffen-als-de-bel-gaat aan te pakken, of in ieder geval te verminderen. Handig is om het commando plaats aan te leren. Een bench of mand in huis geeft de hond een eigen plek in huis. Zodra de hond op commando direct naar zijn plaats gaat, kunt u dat gebruiken als er bezoek aanbelt. Uiteraard gaat het aanleren van nieuw gedrag stapsgewijs en kunnen we het aanbellen in scene zetten, zodat u bijvoorbeeld kunt oefenen zonder dat de deur echt open hoeft. Ook het vervangen van de bel met een die een ander geluid heeft, geeft de kans om ‘overnieuw’ te starten.

Uitlaatklep
In het algemeen geeft een uitlaatklep de hond vaak minder reden geeft om zo excessief aan te slaan. Misschien een langere wandeling overdag, een stukje samen fietsen of een paar oefeningen in en rond het huis, zodat de hond zijn energie kwijt kan. Vraagt u de hond om te gaan zitten als hij zijn voerbak krijgt, of krijgt hij hem twee keer per dag voor niets?

Blaffen is belonend
En als uw hond heel bang is, kijken we natuurlijk eerst waar die angst vandaan komt en hoe we die angst kunnen verminderen. Want een hond die blaft als de deurbel gaat en na verloop van tijd stopt om vervolgens bibberend in een hoekje van de kamer te blijven zitten, terwijl u een gezellige BBQ heeft met vrienden, is geen ideale situatie. Die angst zullen we dan eerst moeten aanpakken.

Een ding is zeker, blaffen werkt zeer belonend. Uw hond krijgt precies wat zijn bedoeling was. U gaat immers inderdaad zijn balletje gooien, de postbode loopt inderdaad weg, de voordeur gaat inderdaad open,…. Een verslavende gewoonte, die net als alle verslaveningen, snel inslijpt in een gedragspatroon.

Afspraak maken?
Blaft uw hond ook en wilt u dat aanpakken? Maak dan een afspraak voor Gedragstherapie voor honden.  Ik help u graag.