Bang voor vuurwerk

bang voor vuurwerk : fearful of fireworksStel u eens voor. U ligt lekker in uw mand, in uw eigen huis met alle bekende geuren en geluiden om u heen. Plotseling vult de lucht zich met kruitdamp, hoort u een oorverdovend geknetter en geknal en ziet u allerlei lichtflitsen door het raam, zomaar zonder reden. U snapt niet waar het vandaan komt en wat u ook doet, het stopt niet. Vluchten helpt niet. Wat zou u doen als u een hond was?

Mijn hond is bang voor vuurwerk
Angst voor harde geluiden is een natuurlijke reactie van honden. Heel lang geleden betekende dit soort geluiden immers vaak gevaar. Het instinct om te overleven is sterker dan welk instinct dan ook. Bij onze honden zie je dat de angst voor geluiden als vuurwerk en onweer soms zo groot is, dat er sprake is van paniek. De hond wil niet meer naar buiten of ontsnapt en vlucht weg, met alle gevolgen van dien. Voor u het weet ligt hij onder een auto of zit hij 20 km verderop verdwaasd in een weiland.

Stress
Onze honden moeten dus de natuurlijke angstreactie leren onderdrukken en alle griezelige en wonderlijke geluiden in onze woon- en leefomgeving leren negeren. Vaak geeft dat enorme stress bij de hond. U ziet hem hijgen, zich verstoppen, trillen, vluchten, kwijlen, bevriezen, zijn urine laten lopen, piepen, janken en zijn staart aangeknepen tegen zijn buik. Een hond die heftige angst vertoont, voelt zich enorm ellendig. Hij weet niet waar hij het zoeken moet en kan de situatie niet goed aan. Deze heftige angst met zo’n duidelijke paniekreactie moet zo snel mogelijk verholpen worden.

Generaliseren
Vaak ziet u dat een hond, eenmaal geschrokken van een rotje, niet alleen bang is voor vuurwerk maar ook ineens voor andere plotselinge harde geluiden. Angst voor onweer, een knal van een uitlaat, een voorbij scheurende brommer, een dichtslaande autodeur en soms zelfs het dicht doen van een deurtje van een keukenkastje of zelfs het laten vallen van een pen op de grond. Uw hond gaat zijn angst voor harde geluiden generaliseren en is de hele dag op zijn hoede.

Training
Gedragstraining is noodzakelijk, door de associatie met het harde geluid te veranderen. Het geluid is niet meer eng, maar roept na de training juist een vrolijk gevoel op of een lekkere smaak in de mond.

Vuurwerktraining bestaat uit een combinatie van het afspelen van vuurwerkgeluiden en samen iets leuks doen of iets lekkers knabbelen. Daarbij wordt bijvoorbeeld een geluidsCD gebruikt waarop in ieder geval de geluiden moeten staan waar uw hond bang voor is. De trainingsduur is per hond verschillend, mede afhankelijk van de oorspronkelijke oorzaak van de angst voor vuurwerk. Begin dus ruim op tijd met trainen. Voor- of najaar is een goede tijd om te starten.

Vuurwerk en Onweer
Bij angst voor vuurwerk kunt u ook nog oefenen met een DVD, waarop naast geluid ook beeld van vuurwerk is opgenomen. Vuurwerk maakt immers niet alleen lawaai maar geeft ook lichtflitsen die een behoorlijke impact op uw hond kunnen hebben. Bij angst voor onweer is dit lastiger. De lichtflitsen zijn wel op te nemen, maar de statische elektriciteit in de lucht is moeilijk na te bootsen. Als uw hond hier al op reageert en dus het naderende onweer al opmerkt voordat er überhaupt een wolkje aan de lucht is, zult u de weersvoorspellingen goed in de gaten moeten houden. Op deze dagen is het wellicht raadzaam om een angstdempend middel te geven aan uw hond, zodat uw hond het onweer met alle harde klappen en flitsen beter kan verwerken.

Medicijnen
Een angstdempend middel kunt u ook gebruiken als uw hond te angstig is om hem te kunnen trainen. Het gebruik van medicijnen kan de vuurwerk-/onweertraining ondersteunen of de angst in acute situaties verminderen. Naast reguliere medicatie kunt u ook kiezen voor natuurlijke of homeopathische middelen. Hiermee dient u wel minstens 4 weken van tevoren te beginnen. Laat u hierover goed adviseren. In overleg met uw dierenarts kiezen we het beste middel voor uw hond in combinatie met de gedragstraining.

Steun geven mag
Behalve de natuurlijke reactie van de hond is ook ons gedrag van invloed op het ontstaan van extreme angst bij de hond. Ook wij schrikken vaak van een onverwachte knal en kijken dan om ons heen waar het geluid vandaan komt. Dit is niet erg. Als we daarna weer snel herstellen, zal het de angst bij de hond niet vergroten. Samen naar huis rennen als u van iets schrikt vergroot wél de angstreactie. U vlucht weg van het geluid en bevestigt dat er inderdaad iets is om bang van te zijn.

Corrigeren
Boos worden op uw hond of zelfs corrigeren met een slipketting heeft bij angstgedrag geen enkele zin. Dat werkt voor een hond averechts. Het maakt de situatie alleen maar heftiger voor een hond.

Troosten
Een aantal jaar geleden mochten we onze hond niet troosten. Gelukkig heeft de wetenschap inmiddels uitgewezen dat honden goed reageren op steun. Iets dat elke eigenaar eigenlijk al lang wist (!) Een hand op zijn schoft (niet extreem aaien) en rustig babbelen kunnen uw hond kalmeren. Als uw hond hersteld is van de schrik, kan u rustig verder wandelen.

Tips voor Oudjaarsdag

 • Laat uw hond voor 22.00u uit; wordt er in uw buurt veel vuurwerk afgestoken, zoek dan een rustige plek op zodat de hond nog even lekker kan uitrazen. Anders is voor een keer in de tuin uitlaten een alternatief.
 • U kunt de hond ook naar een plek brengen waar niet of nauwelijks vuurwerk wordt afgestoken, bijvoorbeeld bij familie of kennissen op het platteland of huur een bungalow op een vuurwerkvrij vakantiepark.
 • Houd uw hond aan de lijn (vanaf half november is al wenselijk).
 • Doe de gordijnen dicht, laat het licht aan en zet een muziekje aan (wat harder), denk erom: sommige radiozenders laten ook vuurwerkgeluiden horen! Radio 4 met klassieke muziek is vaak erg rustgevend voor honden.
 • Ga niet in op het afwijkende gedrag van uw huisdier, dat versterkt de angst vaak alleen maar; af en toe geruststellen mag.
 • Geef uw hond een veilige plek waar hij kan schuilen, onder de tafel, in de douche, in zijn bench met een kleed erover.
 • Laat uw angstige hond niet alleen en zorg ook dat hij niet de deur uit kan glippen als deze rond de jaarwisseling even open staat.
 • Geef uw hond op Oudejaarsavond een lekker bot of een nieuw speeltje om hem af te leiden.
 • Als u medicijnen geeft, op tijd toedienen. Overleg met u dierenarts of gedragsdeskundige.
 • Check de registratie van het chipnummer van uw hond op www.chipnummer.nl . Kloppen de gegevens nog?
 • Geef uw hond een penning of koker aan de halsband met zijn naam en uw mobiele nummer. Hierdoor weet de vinder snel waar het dier thuis hoort en belt hij u rechtstreeks.
 • Als uw hond vermist is, raadpleeg dan politie, asiel, dierenambulance en de stichting voor vermiste en gevonden dieren Amivedi (www.amivedi.nl). Vergeet dan niet uw hond weer af te melden zodra hij weer gevonden is!
 • Handig is de EHBO app van Royal Canin, gratis te downloaden voor i-phone of android.

Tijdig starten
Vooraf aan het starten met de gedragstraining moet u zich realiseren dat het effect van een vuurwerktraining enige tijd kan duren. Gelukkig kan angstig gedrag bij honden tijdens onweer en vuurwerk bij de meeste honden hanteerbaar gemaakt worden. Van invloed op de training zijn wel factoren als: hoe heftig is de angst, hoe lang is u hond al bang voor vuurwerk, is angst bij uw hond aangeboren, of is er iets vervelends gebeurd in het verleden.

Afspraak maken?
Is uw hond ook bang voor vuurwerk, onweer of andere plotselinge harde geluiden en wit u dat aanpakken, maak dan een afspraak voor Gedragstherapie voor honden.